Topnyheder

Landbrugsfolk anlægger sag mod kemigigant: Roundup har givet os kræft


Flere sagsanlæg rettet mod Monsanto lyder, at kemigigantens produkt Roundup har forårsaget kræft. Foto: Donna Cleveland/flickr

Flere retssager mod kemiproducenten Monsanto er ved at blive forberedt i USA, hvor folkene bag søgsmålene hævder, at ukrudtsmidlet Roundup har givet dem kræft.

Et advokatfirma i Colorado er ved at forberede et sagsanlæg på vegne af 50 personer - også i New York og Californien blev der i september anlagt sag mod Monsanto. Generelt i sagsanlæggene lyder anklagen, at Monsanto har skjult sin viden om, at glyphosat - det aktive stof i Roundup - kan være skadeligt for mennesker, samtidig med at det er blevet markedsført som sikkert. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Vi kan bevise, at Monsanto kendte til risikoen for at bruge glyphosat. Der er mange studier, der viser, at glyphosat kan forårsage kræft," siger sagfører Michael McDivitt fra et advokatfirma i Colorado til Reuters.

Professor: Glyphosat påvirker helt sikkert kroppen

Sagerne er ved at være så mange, at flere advokatfirmaer rundt om i USA nu reklamerer med, at man gratis kan få evalueret et muligt sagsanlæg vedrørende Roundup.

Blandt sagsøgerne er en nu 24-årig kvinde, hvis forældre har arbejdet i landbrug. Hun hævder, at hendes lymfekræft skyldes eksponeringen af glyphosat. Det samme hævder en tidligere landbrugsarbejder, mens en kvindelig gartner, der fik konstateret leukæmi i 2012, også anklager eksponeringen af glyphosat som årsagen bag hendes sygdom.

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderede i en rapport i foråret, at glyphosat muligvis er kræftfremkaldende for mennesker. I juli understregede professor og medforfatter til WHO's rapport om glyphosat Christopher Portier, at "glyphosat helt sikkert påvirker kroppens celler" - hvilket kan foråsage kræft.

"Jeg er slet ikke i tvivl," tilføjede han.

Monsanto afviser

Monsanto afviser WHO's klassificering og anklagerne.

- "Glyphosat er ikke kræftfremkaldende. Den mest omfattende globale menneskesundhedsdatabase, der nogensinde er lavet over landbrugsprodukter, modsiger sagsanlæggenes påstande," siger Charla Lord, talskvinde for Monsanto.

Der er mindst 700 sagsanlæg på vej mod Monsanto eller lignende kemiproducenter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE