Topnyheder

Landmænd truer Aarhus Kommune med retssag: Vil have lov til at sprøjte nær drikkevand


Landmænd i Aarhus Kommune vil have lov til at sprøjte med pesticider i områder, hvor der er risiko for, at det siver ned i grundvandet. Foto: Pixabay

Landmænd vil slæbe Aarhus Kommune i retten, fordi kommunen ikke vil lade dem sprøjte med pesticider i sårbar natur af hensyn til drikkevandet. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Der er pres på grundvandet i Aarhus Kommune, hvor grundvandsressourcerne er stort set udnyttet, og da der er fundet sprøjtegifte i hver tredje vandværksboring i kommunen, har den de senere år arbejdet intensivt for at beskytte drikkevandet. Det har medført begrænsninger for udledningen af kvælstof og pesticider i områder, hvor de kan sive ned i grundvandet.

Mens nogle landmænd er gået med til en aftale med kommunen om restriktionerne og får økonomisk kompensation, nægter andre at følge trop. De vil ikke acceptere forbuddet mod sprøjtemidler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

- "Jeg havde gerne set sagen løst i mindelighed. Men når kommunerne truer med påbud, så avler det modtryk," siger Jens Gammelgaard, formand for Odder-Skanderborg Landboforening, der repræsenterer de berørte landmænd.

Han har tidligere over for Aarhus Stiftstidende hævdet, at hans udbytte vil blive halveret, hvis han ikke må bruge sprøjtegifte.

Han får i øvrigt fuld støtte af sin hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, som mener, at kommunen har en dårlig sag. Den betragtes i øvrigt også som en principsag, der kan få betydning for landbrug i hele landet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE