Topnyheder

Forskere: Foråret vil komme næsten en måned tidligere


Klimaforandringerne vil forkorte vinteren, lyder det fra forskere. Foto: Pixabay

Klimaforandringerne kommer til at ændre årstiderne i USA. I et nyt studie har forskere påvist, at foråret om 85 år vil begynde knap en måned tidligere på grund af klimaforandringer, end det gør nu. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I det vestlige USA vil foråret komme 22,3 dage tidligere i år 2100 sammenlignet med nu, mens det i den nordvestlige del vil komme 28,5 dage tidligere.

Bag studiet, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Research Letters, står forskere fra Hawthorne Valley Farmscape Ecology Programme.

- "Vi ved, at foråret kommer tidligere. Men nu bringer vi konkrete beviser for hvor meget tidligere," siger Andrew Allstadt, der er økolog ved University of Wisconsin-Madison og medvirkede til studiet.

I forbindelse med studiet har forskerne indsamlet over 1.000 forskellige datasæt, der både inkluderer dyrenes parringsmønster, migration og træer og blomsters blomstring. Disse data er herefter brugt i 19 forskellige klimamodeller, som har gjort det muligt at lave en fremskrivning.

Vinteren bliver kortere

Selvom det kan lyde dejligt med et længere forår, kan det få vidtrækkende konsekvenser for den naturlige balance, hvilket både kan påvirke dyrelivet og verdens landbrug negativt.

- "Begivenhedernes tidspunkter er vigtige. Hvis planter forandrer sig på et tidligere tidspunkt i løbet af året, er det ikke sikkert, at dyr, som er afhængige af disse planter, kan følge med de nye skift," siger Andrew Allstadt.

Den sydlige del af USA vil ikke mærke konsekvenserne så tydeligt, da der i forvejen er meget varmt året rundt, men størstedelen af landet vil opleve, at vinteren generelt bliver kortere.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE