Topnyheder

Ravne matcher mennesker og chimpanser i ny intelligenstest


Krager husker på de krager, der har snydt dem, viser et nyt studie. Foto: Jon Sullivan/Wikimedia Commons

Et nyt studie med ravne har vist, at de besidder en form for intelligens, som man hidtil kun har set hos mennesker og chimpanser. I en række forsøg skulle ravnene samarbejde to og to, og det viste sig, at de huskede, hvis deres partner havde snydt dem i et forsøg.

- "Fra naturens side har vi allerede kendt til, at ravne er i stand til at samarbejde, for eksempel når de i flok overfalder rovdyr. Men ved at bruge et eksperimentelt set-up med ravne i fangenskab kunne vi nu undersøge, hvordan de helt nøjagtigt samarbejder," siger studiets ledende forfatter, Jorg Massen, ifølge eurekalert.org.

Han og tre andre forskere fra University of Vienna i Østrig fik ravnene (Corvus corax) til at udføre et forsøg, hvor de parvist skulle hjælpe hinanden med at få fat i to oste placeret uden for deres bur. Kun ved at ravnene hev samtidig i her sin ende af snoren, kunne ostene hives tæt nok på tremmerne, til at fuglene kunne få fat i dem - hev kun den ene, ville snoren ryge af.

Kun ved at samarbejde kunne ravnene få fat i osten uden for deres bur. Illustration: Nadja Kavcik-Graumann

Først måtte ravnene selv vælge deres partner, og ud fra 600 tests var der her den største succesrate - 66,2 pct. - hvor begge krager som minimum fik lidt ost. ravnene var ikke blevet trænet i, hvordan opgaven skulle løses.

Da forskerne så blandede sig i fuglenes valg af makker og bl.a. sørgede for, at det ikke altid var de mest dominerende fugle, der tog del i forsøget, faldt succesraten til blot 27,3 pct. Løbende fandt forskerne ud af, at bestemte makkerskaber fungerede bedre end andre: Størst succes havde hanner og hunner sammen, dernæst hunner og hunner og sidst hanner og hanner.

Hvad forskerne derudover fandt ud af, og som var helt nyt, er ravnenes reaktion over for snydere. Forsøget gjorde det muligt for begge ravne at få fat i en ost hver, men sommetider ville en hurtig ravn snuppe begge oste, så den anden ingen fik. Forskerne observerede, at ravne, der var blevet snydt, huskede på, hvilken ravne, der havde snydt dem, hvorfor de som regel nægtede at samarbejde med snyderne igen efterfølgende.

- "En så sofistikeret måde at holde øje med sin makker på er hidtil kun observeret hos mennesker og chimpanser, og det er helt nyt blandt fugle," siger forsker Jorg Massen.

Studiet er publiceret på Natures hjemmeside.

Se også denne video, der viser, at ravne er i stand til at løse problemer ved at bruge redskaber:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE