Topnyheder

Stor stigning i antibiotika til fjerkræ udgør en sundhedstrussel


Antibiotikaforbruget til fjerkræ er mere end fordoblet på to år. Foto: Chesapeake Bay Programme/flick

Forbruget af antibiotika til dansk fjerkræ er steget med over 100 pct. fra 2012 til 2014. Samtidig viser prøver fra slagtekyllinger forekomst af resistente bakterier. Det viser data fra DTU Fødevareinstituttet samt Danmap-rapporten, som er udarbejdet af DTU og Statens Serum Institut. Det skriver ing.dk.

Op mod halvdelen af indikatorbakterierne fra prøver af danske slagtekyllinger er resistente over for det bredspektrede antibiotika tetracyklin, hvilket er en fordobling siden 2011.

Da indikatorbakterien er "fredelig", er resistensen derfor ikke nødvendigvis et problem for kyllingen, men den kan udgøre en trussel for forbrugerne.

- "Bakterien vil kunne overføres til os mennesker, og problemet opstår, hvis resistensgenet fra den 'hopper' til mere sygdomsfremkaldende bakterier, som herefter ikke kan slås ned med tetracyklin," siger lektor på DTU Fødevareinstituttet Lars Bogø Jensen ifølge ing.dk.

Svin får stadig meget mere antibiotika

Fordi antibiotikaforbruget til fjerkræ stadig er lavere end til svin, er der ingen særlige restriktioner for, hvor meget der må gives. Per kg. kød er antibiotikaforbruget til svin ca. fem gange højere end til fjerkræ.

Sektionsleder i Fødevarestyrelsen Tim Petersen ser derfor heller ingen grund til at stramme reglerne for brugen af antibiotika til fjerkræ - det skal bare helst ikke blive højere.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE