Topnyheder

Elefantkrybskytter har dræbt fire personer efter skudveksling


Krybskytter har dræbt tre parkbetjente og en officer fra hæren, efter at de fandt frem til krybskytternes lejr i Garamba National Park i DR Congo. Myndighederne kæmper for at tilbageerobre kontrollen over parken, som hærges af flere krybskyttegrupper.

Ifølge en pressemeddelelse fra African Parks - en sammenslutning af naturfredningsorganisationer - var en enhed på 10 mand, heraf ni parkbetjente og en officer, på vej mod et område i parken, som man ved hjælp af en elefants GPS havde sporet sig frem til.

Da enheden nåede frem, blev der åbnet ild mellem den og krybskytterne, men enheden var i undertal og måtte trække sig tilbage. En helikopter fra African Parks fløj den til undsætning, men blev beskudt og kunne kun få seks af mændene med sig. Den var for beskadiget til at vende tilbage for at redde de sidste fire mænd.

En ny enhed blev nogle dage senere sendt mod krybskytternes lejr, hvor liget af de fire mænd blev fundet. De efterlader sig deres koner og i alt 14 børn.

- "Vores dybeste kondolencer går til de fire mænds familier, som på tragisk vis mistede deres kære, mens de modigt forsøgte at eliminere de forfærdelige drab på elefanter i Garamba National Park," siger Peter Fearnhead, CEO for African Parks.

Flere sammenstød med krybskytter

Ifølge Erik Mararv, manager for Garamba National Park, er sammenstød med krybskytter i stigning. Otte mennesker har nu mistet livet i parken i år til krybskytter.

- "De seneste seks måneder er vi begyndt i højere grad og mere intenst at udvide vores beskyttelseszone til at dække hele parken, og det har selvsagt ført til en række konfrontationer med forskellige bevæbnede grupper," siger Erik Mararv til nyhedsbureauet Reuters.

Bestanden af elefanter i Afrika vurderes at være faldet med 60 pct. på 10 år, og det vurderes, at der er mellem 450.000-700.000 elefanter tilbage. Et nyt projekt skal imidlertid hjælpe med en mere eksakt optælling, og det skal give myndighederne bedre mulighed for at finde ud af, hvor elefanterne er mest udsatte, så de kan målrette indsatsen mod krybskytteri.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE