Topnyheder

Skal Danmark profitere på dyremishandling?


Er det på tide med et forbud mod minkavl? Foto: Dzïvnieku brïvïba/flickr

DEBAT: Sommeren er slut, og det er den tid på året, da der bliver eksporteret allerflest minkskind – og det skal vi stoppe med. I mange år har dyreværnsorganisationer fremlagt billeder og video af skadede mink på danske farme. Billederne taler for sig selv, og det er ikke nogen hemmelighed, at pelsindustrien er blevet kendt for grov dyremishandling. I Danmark slår vi hvert år omkring 17 millioner mink ihjel for deres pels, hvoraf størstedelen bliver eksporteret. Den pels, der bliver solgt i danske butikker, er ofte fra udlandet, hvor ræve, prærieulve og mårhunde bliver opdrættet og fanget ved brug af rævesakse – en utrolig grusom oplevelse og død. Selvom der i Danmark har været et totalforbud mod rævesakse siden 1967, så betyder det ikke, at dyrene i dansk pelsproduktion ikke lider – tværtimod. For nyligt var der premiere på DR af den norske dokumentar ”Pels”, hvor en dyreaktivist går undercover i den norske pelsbranche i to år og filmer store brud på lovgivningerne. Dyreværnsorganisationen Anima kunne også for nyligt fremlægge billeder fra Fødevarestyrelsens uvarslede kontrolbesøg på danske minkfarme – også her var der mange eksempler på misrøgtede mink. På trods af at Kopenhagen Fur og minkavlerne forsøger at retfærdiggøre deres erhverv, er det ikke lykkedes dem at give minkene bedre vilkår. Der bliver gang på gang fundet mink med bidskader, tydelige tegn på stress og stereotyp adfærd. Det er ikke muligt at give rovdyr en ordentlig tilværelse i fangenskab, og det har modeverdenen også fundet ud af, hvor salget af falsk pels er i stor vækst. Flere lande har allerede indført forbud mod minkavl, så hvorfor ser vi ikke mod dem og følger i deres fodspor? Dansk pelsindustri er en af de største i verden, men skal Danmark virkelig profitere på ekstremt dårlig dyrevelfærd og grove produktionsmetoder? Rævefarme blev gjort ulovlige i 2009, og det er på tide, at politikerne en gang for alle kommer i tale om, hvordan vi også får gjort minkavl forbudt.

ANNONCE