Topnyheder

Klimaforandringerne tvinger nu flere byer til at flytte - men hvem betaler?


Newtok er en blandt flere bysamfund i Alaska, der må flytte på grund af klimaforandringernes følger. Foto: Travis/flickr

Klimaforandringerne er nu så omfattende, at flere byer i USA skal flyttes. 31 byer kan blive nødt til at flytte i de kommende år - og det kommer til at koste milliarder.

Indbyggerne i den lille by Newtok, som ligger ca. 800 km. vest for Anchorage i staten Alaska, er begyndt at forberede sig på at flytte godt 14 km. længere ind i landet. Det skriver ThinkProgress.

Beslutningen om at flytte borgerne blev allerede truffet for knap 20 år siden, men flytningen er gået langsomt på grund af både politiske og økonomiske uenigheder, og vurderingen er nu, at man ikke når at flytte alle borgere til nye hjem, inden området bliver helt oversvømmet i løbet af 2017. Derfor har man set sig nødsaget til at bruge flere millioner på at bygge et evakueringscenter, i tilfælde af at ikke alle når at flytte væk i tide.

Regning: 130 mio. dollars

Newtok og andre mindre bysamfund i Alaska er truet af den globale opvarmnings følger: smeltende permafrost, floder, som går over deres breder, kystområder, der eroderer, og en øget forekomst af storme fra Beringshavet.

Processen med at flytte er bestemt ikke billig, og det er usikkert, om byerne overhovedet kan få den økonomiske hjælp, de behøver. En beregning har vist, at det vil koste 350.000 dollars for hver Newtok-indbygger, der skal flyttes, hvilket vil løbe op i en samlet regning på 130 mio. dollars.

Staten Alaska har ansøgt om en del af en fond på knap én mia. dollars hos National Disaster Resilience Competition (NDRC), som netop er øremærket bysamfund, der er ramt af naturkatastrofer.

Newtok ramt af "catch 22"

Politikere i Alaska ønsker at bruge 62,6 mio. dollars fra fonden på at flytte Newtoks 62 familier til en ny by ved navn Mertarvik (Newtok har ca. 350 indbyggere).

Derudover har de ansøgt om 162,4 mio. dollars som hjælp til delvist af finansiere flytningen af tre andre udsatte områder; Emmonak, Galena og Teller.

Om de får pengene er dog uvist, for Alaska er én blandt 40 ansøgere til puljen - heriblandt byer, der blev ramt af orkanen Katrina i 2005. Man har også søgt om økonomisk støtte fra the U.S. Federal Emergency Management Agency.

Derudover er projektet blevet noget af et catch 22: Skoledistriktet vil ikke bygge en ny skole i den nye by, før 25 familier bor der, men familierne vil ikke bo der, før der er en skole. Postservicen kræver også mindst 25 bosiddende familier i området og gode transportmuligheder til byen, men det kan ikke lade sig gøre uden en lufthavn. Og de amerikanske luftfartsmyndigheder vil ikke bygge en lufthavn, før der er elforsyninger, men på grund af byernes øde lokalisering, er det svært overhovedet at få strøm til det nye område.

Det politiske system er slet ikke gearet til klimaforandringerne

Ifølge antropolog Elizabeth Marino har man i USA primært fokuseret på at genopbygge byer i de samme områder efter naturkatastrofer, og man går mere op i at tage sig af problemerne, efter de er hændt, frem for at forebygge dem ved at flytte endnu flere byer væk fra kysterne.

Generelt er det politiske system slet ikke gearet til at håndtere klimaforandringers økonomiske følger, lyder kritikken fra andre parter.

- "Vi tænkte slet ikke på klimaforandringerne, da den nationale katastrofelovgivning blev vedtaget. Vores lovsystem er ikke sat op til det. De institutioner, som vi har skabt for at afhjælpe katastrofernes påvirkning, er slet ikke i stand til at håndtere udfordringerne ved klimaforandringerne," sagde menneskerettighedsadvokat Robin Bronen tidligere til The Guardian om de klimatruede byer.

Talsperson for Alaska Division of Homeland Security and Emergency Management, Jeremy Zidek, udtaler også, at der mangler økonomiske kræfter i det politiske system til at tage sig af problemstillingen:

- "Ud fra, hvad jeg ved, er der intet system inden for nogen enheder under staten, som egenhændigt kan finansiere flytningen af Newtok til Mertarvik," siger Jeremy Zidek til The Atlantic.

Dele af Danmark bliver oversvømmet

Siden 1880 er temperaturen på kloden gennemsnitligt steget med 0,8 grader celsius, men temperaturstigningen omkring Arktis har været dobbelt så stor.

Myndighederne vurderer, at 186 landsbyer i Alaska er i "overhængende fare" for erosioner og stigende va