Topnyheder

Boom i dansk økologi efter stilstand


Det økologiske areal i Danmark vokser med godt 22.000 ha efter flere års stagnation. Foto: Susanne Larsen Vincentz/Økologisk Landsforening

Det økologiske areal vokser nu med godt 22.000 hektar efter flere års stagnation. Det sker, efter at 124 nye økologiske landmænd netop har søgt tilskud til deres marker. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det areal, som landmændene vil omlægge til økologi, er tredoblet i forhold til sidste år.

- "Flere og flere danskere vælger at lægge økologi i indkøbsvognen, og det ses nu ude på de danske marker. De mange nye økologiske landmænd betyder, at danskerens voksende øko-appetit bedre kan mættes, samtidig med at der bliver flere varer til den stigende eksport," siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Ansøgningerne er kommet i takt med stigende afregningspriserne på økologisk mælk, fremgang i salget af økologisk frugt og grønt og så stor efterspørgsel på økologisk kød, at butikkerne ikke kan følge med og må melde udsolgt.

Økoarealet faldt i 2014

Det økologiske areal faldt faktisk en smule i 2014 til i alt 176.000 hektar, bl.a. fordi flere større mælkeproducenter valgte at forlade økologien, men udviklingen er altså vendt, og i 2015 er interessen for gratis omlægningstjek eksploderet.

- "Væksten i økologien skal være drevet af forbrugernes lyst til økologiske varer – og den skyder i vejret år for år. Men landmændene skal også have nogle rammevilkår, der gør det muligt at levere den efterspurgte økologi. Jeg er derfor i gang med at se på, om der er tiltag, der kan gøre det lettere at være økolog, så økologien får endnu bedre vækstmuligheder," siger Eva Kjer Hansen.

På trods af den stigende interesse for økologi fra forbrugerne og landmændene har regeringen dog droppet sin målsætning om, at det økologiske areal i Danmark skal være fordoblet i 2020 i forhold til 2007.

Eva Kjer Hansen skrev fredag følgende på sin Facebook-side:

- "Vi kan i dag se, at den seks år gamle målsætning om en fordobling af det økologiske areal i forhold til 2007-tallet er urealistisk. På seks år har vi nået 17 pct., og vi har altså fire år til at nå de sidste 83 pct.. Allerede sidste år budgetterede SR-regeringen efter den nye situation, og det er den linje, vi fortsætter i 2016. Det giver ikke mening at budgettere efter et urealistisk mål. Ligesom i 2009 ser jeg gerne, at der sker mere omlægning endnu hurtigere, så målet måske stadig kan nås – men i sidste ende er det altså op til den enkelte landmand, om han vil omlægge eller ej."

Fakta
  • NaturErhvervstyrelsen har efter en ekstraordinær ansøgningsrunde for økologisk arealtilskud modtaget ansøgninger for omlægning af 25.000 nye hektar. Efter tjek af krav om samtidig ansøgning af økologiautorisation, forventer NaturErhvervstyrelsen at give tilsagn til i alt ca. 22.000 nye hektar.

  • Ved omlægning til økologi får landmændene et ekstra tilskud på 1.200 per hektar udover basistilskuddet på 870 kroner per hektar.

  • Ved sidste opgørelse 31. maj 2014 blev det økologiske areal opgjort til ca. 176.000 hektar fordelt på 2.557 bedrifter.

  • Antallet af omlægningstjek, som udføres af SEGES og Økologisk Landsforening med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet, er mere end tredoblet fra 2014 til 2015.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE