Topnyheder

Er det begyndelsen på enden for SeaWorld i Californien?


Myndighederne i Californien har netop givet SeaWorld tilladelse til at udvide - dog på en række betingelser, som har fået ledelsen op i det røde felt.

Ifølge LA Times har den ansvarlige myndighed California Coastal Commission nemlig efter et otte timer langt møde givet grønt lys til et 100 mio. dollars dyrt projekt, under forudsætning af at SeaWorld stopper med at avle på sine spækhuggere i parken.

Derudover vil reglerne for transport af hvalerne blive skærpet, så de ikke nær så ofte må transporteres ind og ud af parken. Dermed kan det blive sværere for parken at få nye hvaler til udefra.

Overvejer at lægge sag an

SeaWorlds ledelse har udtalt, at byggeprojektet med sit større bassin vil styrke hvalernes velfærd, men at man er stærkt utilfreds med betingelserne.

- "Et avlsforbud vil dømme dyrene i vores varetægt til langsomt at uddø," sagde John Reilly, præsident for SeaWorld San Diego, som ifølge LA Times forlod mødet i hast uden at ville give yderligere kommentarer.

Efterfølgende udsendte SeaWorld en pressemeddelelse, hvori der stod:

- "Vi er skuffede over betingelserne fremsat af the California Coastal Commission for at tillade the Blue World Project, og vi vil nøje gennemgå og overveje vores muligheder. Avl er en naturlig, fundamental og vigtig del af et dyrs liv, og at fratage et socialt dyr retten til at reproducere sig er inhumant."

SeaWorld mener, at kun national lovgivning kan forbyde dyrene at avle, men det er uklart, om parken vil gå i retten med sagen.

Tidligere ansat er blevet kritiker Fra kommissionsmedlem Dayna Bochco lød det bl.a., at fangenskab er skadeligt for hvaler, hvorfor hun kun ville stemme for projektet under de fremsatte betingelser.

Hendes kollega Greg Cox udtalte, at et større akvarium i det mindste var bedre, end hvad hvalerne lever i lige nu.

Under mødet blev der fremsat synspunkter fra både marinebiologer, dyreværnsfolk, børn, SeaWorlds ledelse og skuespilleren Pamela Anderson, der er er en kendt dyrerettighedsforkæmper.

Også den tidligere SeaWorld-træner John Hargrove var mødt frem - han er blevet indædt modstander af SeaWorld og har bl.a. skrevet bogen "Beneath The Surface" om dyrenes forhold i parken.

Der var så stor interesse for mødet, at det måtte flyttes til større lokaler - desuden blev det livestreamet, hvilket knap 10.000 mennesker valgte at se.

Siden dokumentarfilmen Blackfish om dyrenes forhold i SeaWorld udkom, er både aktien og besøgstallet faldet markant. SeaWorld offentliggør ikke besøgstal, men ifølge avisen Orlando Sentinel faldt besøgstallet i de tre parker sidste år med 4,1 pct. til 24,4 mio. gæster. Aktien er mere end halveret, siden Blackfish udkom i sommeren 2013.

Parken i San Diego har 11 spækhuggere.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE