Topnyheder

V's grønne besparelser er "farlige for hele energiområdet"


Organisationen Dansk Industri er blandt de seneste kritikere af Venstres bebudede besparelser på det grønne område. Foto: Neil Hester/flickr

Kritikken fra erhvervslivet fortsætter med at hagle ned over regeringen. Nu er det Dansk Industri og Dansk Fjernvarme, der kritiserer regeringens bebudede nedskæringer i den grønne sektor. Det skriver Information.

Årsagen til kritikken fra erhvervslivets organisation Dansk Industri skyldes, at forskningsprogrammet for teknologiudvikling og demonstration, EUDP, står til at miste 332 mio. kr. af i alt 385 mio. kr. ifølge regeringens udkast til finansloven.

I en ny evaluering er forskningsprogrammet netop blevet rost for at være årsagen til betydelige fremskridt for dansk eksport.

- "Det er klart, at hvis man skærer mere end 300 mio. kr. af et program til 385 mio. kr., så skader det udviklingen. I DI Energi har vi andre ambitioner," siger branchedirektøren for energi i Dansk Industri, Troels Ranis, til Information.

V er "uforstående over for kritikken"

Også direktøren i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, er stærkt kritisk over for Venstres finanslovsudspil, som han betegner som "rigtigt, rigtigt farligt for udviklingen af hele energiområdet".

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt skriver i et svar til Information, at han er "uforstående over for den kritik" og siger, at regeringen vil arbejde for, at Danmark er et grønt foregangsland.

Listen af kritikere af regeringens grønne besparelser bliver imidlertid længere og længere.

Det store energiselskab E.ONs danske afdeling har netop truet med at stoppe sine investeringer i Danmark, fordi regeringen er på slingrekurs på klima- og miljøområdet, mener man; der er ganske enkelt sået tvivl om fremtidens kurs, og dermed mener selskabet ikke at kunne forsvare fremtidige investeringer.

Også Grundfos, Dansk Energi, 3F og Ingeniørforeningen IDA har kritiseret regeringen for at skære på området. De mener, at det både vil koste tusindvis af job i sektoren samt skade Danmarks konkurrenceevne på området.

Udlandet bemærker Danmarks tilbageskridt

Også i udlandet er Danmarks slækkelse på klimaområdet blevet bemærket. I en artikel fra den 29. september på det amerikanske medie Bloomberg nævnes flere punkter, hvor regeringen har skåret ned på de grønne ambitioner.

Artiklens vinkel er, at elbilerne ikke længere skal være fritaget for afgifter, hvorfor en elbil som Teslaen kan blive næsten tre gange dyrere i forhold til en nutidig pris på knap 700.000 kr. for S-modellen.

Ydermere står der i artiklen:

- "Danmarks træk markerer det seneste skifte væk fra tiltag, som tidligere havde givet det skandinaviske land en førende position inden for innovativ politik, som skulle promovere vedvarende energi. Den tre måneder gamle regering har allerede sagt, at den vil skrotte det ambitiøse CO2-mål og droppe planerne om at blive fossilfri i 2050. Ændringen i politikken blev afsløret den 2. september - samme dag som den amerikanske præsident Barack Obama appellerede til hele verden for at handle hurtigt i kampen mod klimaforandringerne."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE