Topnyheder

Professor: Menneskets behandling af dyr er muligvis historiens største forbrydelse


Menneskets behandling af dyr er en af de største forbrydelser i menneskehedens historie, mener en israelsk historieprofessor. Foto: Oikeutta Elämille/flickr

- "Dyr er historiens største ofre, og behandlingen af husdyr i industrielt landbrug er muligvis den største forbrydelse i historien. Menneskets fremmarch er bestrøet med døde dyr."


Så markant indleder den israelske professor i historie Yuval Noah Harari sin klumme i den britiske avis The Guardian. Han hovedbudskab er, at dyr er individer med egne følelser og opfattelser af verden, men vi ignorerer det og behandler dem i strid med deres naturlige behov.


Ifølge historieprofessoren er menneskets slette behandling af dyr ikke noget nyt fænomen: Da mennesket for ca. 45.000 år siden kom til Australien, udryddede det hurtigt 90 pct. af kontinentets større dyr. Og da mennesket for 15.000 år siden koloniserede Amerika, betød det undergangen for 75 pct. af de store pattedyr i landet.Får bliver smidt ud som affald, hvis de ikke kan sælges på auktioner. Foto: Farm Sanctuary/flickr

- "De arkæologiske fund i det ene land efter det andet fortæller den samme triste historie. Tragedien åbner med en scene, der viser en rig og varieret bestand af store dyr uden nogen spor af Homo sapiens. I scene to kommer mennesket, hvilket kan ses i fossiler, rester af spydspidser og måske bålpladser. Scene tre kommer hurtigt efter, hvor mænd og kvinder indtager hovedrollen, og de fleste store dyr - sammen med mange små - er forsvundet," skriver han.Nye måder at få dyr til at lide på

Den næste revolution i menneskehedens historie og dens forhold til dyr skete med indførelsen af det industrielle landbrug. Da man gik fra at være jæger i naturen til at bosætte sig på landsteder for at opdrætte dyr med henblik på føde, forklarer han.


- "Dyreriget har kendt til mange former for smerte og lidelse i millioner af år, men landbrugets revolution skabte helt nye måder for dem at lide på; måder som kun er blevet værre i løbet af generationer."


Et svin er blevet kasseret uden for et landbrug. Foto: Waterkeeper Alliance Inc/flickr

Yuval Noah Harari nævner flere eksempler på, hvorfor landbruget er "særligt ondt" ved produktionsdyr. Det er mest af alt måden, som de behandles på, mens de lever; dyrene har nemlig bevaret deres naturlige instinkter, som de udviklede for tusindvis af år siden - i øvrigt ligesom mennesket - og derfor har de både fysiske, følelsesmæssige og sociale behov, der har været nødvendige for dem i naturen. Men disse behov tilgodeses ikke i det moderne landbrug.


- "Landmændene ser bort fra disse behov, uden at det koster dem noget. De låser dyrene inde i små bure, de lemlæster deres horn og haler (horn beskæres og svin halekuperes, red.), de fjerner ungerne fra deres moder og selektivt fremavler vanskabninger. Dyrene lider enormt, men alligevel lever de videre og formerer sig," skriver Yuval Noah Harari.

Kyllingernes ben kan ikke klare vægten

Med hensyn til hans påstand om, at man fremavler vanskabninger i landbruget, kan man nævne den danske industrikylling som et eksempel. Danske industrikyllinger er i løbet af de seneste ca. 50 år avlet til at vokse ekstremt hurtigt og få et stort brystparti; de vokser således fra 50 g til 2 kg på bare 5 uger.


Søer bliver fikseret, når de farer og opfostrer deres grise. En undersøgelse i Danmark foretaget af Politiken har vist, at boksene i flere tilfælde er for små til søerne. Foto: Farm Sanctuary/flickr

Deres ben kan dog ikke følge med

den overdrevne vækst,