Topnyheder

Erhvervslivet: Regeringens grønne nedskæringer skader Danmarks økonomi


Regeringens bebudede besparelser på klima- og miljøområdet vil ramme Danmarks konkurrenceevne hårdt, lyder kritikken. Genrefoto: Pixabay

Regeringen er uambitiøs og til skade for dansk erhvervsliv med sine bebudede besparelser på det grønne område. Sådan lyder kritikken samstemmende fra Grundfos, Dansk Energi, 3F og Ingeniørforeningen IDA ifølge tv2.dk.

Ifølge Dansk Energis udregninger bliver det grønne område ramt af nedskæringer for i alt 1,4 mia. kr. - heraf de 1,3 på forskning.

- "Regeringen saver den grønne gren over, som Danmark sidder på. Vi lever godt af grøn eksport, men det kan vi kun fastholde og øge, hvis vi kan blive ved med at udvikle nye produkter," siger Kim Skibsted, der er kommunikationsdirektør i Grundfos.

3F: Grøn omstilling skaber 17.000 varige job

For få uger siden fremlagde 3F en ny rapport, der er udarbejdet af fagforbundets nye grønne tænketank bl.a. bestående af en række ledende erhvervsfolk og forskere.

En af konklusionerne i rapporten er, at den grønne omstilling vil skabe 58.000 job i omstillingsfasen og 15-17.000 varige job herefter. Derudover vil omstillingen skabe udviklingspotentiale for Danmarks yderområder og nye eksportmuligheder.

Fra ingeniørforeningen lyder det, at nedskæringerne vil ramme den danske eksport på det grønne område, hvilket vil forringe konkurrenceevnen i forhold til udlandet.

Kim Skibsted fra Grundfos spekulerer i, om Venstre nærmest er blevet tvunget til at indføre besparelserne af et af sine støttepartier. Mens Konservative har kritiseret besparelserne, har både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti rost Venstre for dem.

Ministeren: Alt for grønne ambitioner skader erhvervslivet

Tv2.dk kunne ikke få en udtalelse fra klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Han har dog tidligere kritiseret De Konservatives mere ambitiøse klimapolitik for at være til skade for dansk landbrugs konkurrenceevne og jobskabelse, så ud fra dén udtalelse kan det tyde på, at han også er uenig i kritikken fra både Grundfos, 3F, Dansk Energi og Ingeniørforeningen IDA.

- "Jeg ved, at De Konservative er et meget erhvervsvenligt parti. Nu vil jeg bare gøre opmærksom på, at hvis man skulle ønske at gå fra 37 til 40 pct. CO2-reduktion i 2020, så kan det ikke lade sig gøre, uden det kommer til at koste danske arbejdspladser," sagde ministeren i midten af september til Børsen ifølge EnergiWatch.

Kritik: Ministeren er misvisende

Lars Christian Lilleholt henviser til, at forskellen på at reducere CO2-udslippet i erhvervslivet er en regning på 5,6 mia. kr.

Det er dog siden kommet frem, at han kan have overdrevet den sandsynlige omkostning. Et notat viser, at prisen er meget usikker og faktisk kan være markant lavere. Lars Christian Lilleholt har valgt at tage udgangspunkt i, hvad der næsten er "worst case"-scenario.

De Konservative kritiserer desuden, at ministeren overhovedet benytter beregningen.

- "For det første, så er det nogle forældende tal, beregningen er bygget på. For det andet, så kommer der snart en ny CO2-fremskrivning, og det undrer mig, at man ikke har ventet og brugt den. Der er nemlig en forventning om, at den vil vise, at Danmark ligger langt over de 37 pct. allerede i reduktion og meget tættere på de 40 pct., end man tidligere har antaget," siger Mette Abildgaard, der blandt andet er klima- og miljøordfører for De Konservative, til Landbrugsavisen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

</