Topnyheder

Dansk opfindelse kan sænke brugen af sprøjtegift med 95 pct.


En ny dansk opfindelse kan nedbringe fremtidens brug af pesticider med op mod 95 pct. Foto: Jay Oliver/flickr

En ny opfindelse af en dansk forsker kan sænke landbrugets forbrug af sprøjtegifte markant. Desværre er der tøven med at investere.

Opfindelsen er udviklet af Morten Stigaard Laursen i forbindelse med hans ph.d.-afhandling på Syddansk Universitet. Det skriver ing.dk.

Den består i et program, der ved hjælp af et kamera og en patenteret algoritme kan registrere ukrudtet, så dyserne med sprøjtemidler kun aktiveres, når der er ukrudt til stede. Testresultater viser, at forbruget af sprøjtemidler var mellem 70 pg 95 pct. lavere end normalt forbrug, hvilket langt oversteg målet om en reducering på 50 pct.

Løser et nuværende problem

Der findes allerede løsninger på markedet, der minder om den, som Morten Stigaard Laursen har udviklet, men hans teknologi er imidlertid mere avanceret og løser et problem, som de andre kæmper med: Når to planter lapper ind over hinanden opfatter de nuværende systemer det som én plante, hvilket får systemet til at bryde sammen.

- "Det er det, jeg er lykkedes med at finde en løsning på. Systemet bryder ikke sammen, når to blade overlapper hinanden. Der kommer bare lidt mere støj på målingen," siger han til ing.dk.

Desværre lader det ikke til, at opfindelsen bliver udbredt i industrien på kort sigt - branchen mangler simpelthen penge til at turde investere i opfindelsen, mener Morten Stigaard Laursen.

Næste skridt er at udvikle kameraet, så det eksempelvis virker i hastigheder på op mod 25 km/t.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE