Topnyheder

Peru ændrer loven i kampen mod rydning af regnskoven: Vi tog fejl


Skovområder ryddes bl.a. ved at brænde træerne. Regeringen i Peru vil nu stoppe den omfattende rydning af landets regnskov. Foto: diversityphotos/flickr

Regeringen i Peru flår ansvaret fra de lokale myndigheder, efter at der er blevet fældet for meget af regnskoven de senere år. Palmeolie har været den store synder, og det skal en konkret plan nu sætte en stopper for.

Perus miljøminister, Manuel Pulgar-Vidal, siger til nyhedsbureauet Reuters, at regeringen vil udstede et dekret, der i løbet af få uger sætter alle palmeeolieplantager under føderalt styre frem for lokalt styre.

- "Siden 2008 har den nationale regering uddelegeret ansvaret for landbrug til de regionale myndigheder, heriblandt retten til at tilbyde koncessioner til palmeolieplantager. Vi anerkender, at det ikke var en god beslutning," siger Manuel Pulgar-Vidal.

Palmeolie i hver 3. danske vare

Efterspørgslen på palmeolie er eksploderet de senere år, da palmeolie bruges i både fødevarer og kosmetiske produkter. Hver tredje vare i et dansk supermarked indeholder palmeolie. Eksempelvis er Kiwis billige revede ost af mærket First Price ikke 100 pct. ost; 20 pct. af den består af palmeolie. En lidt dyrere ost også solgt i Kiwi er derimod 100 pct. ost.

Dyrkningen af olien kræver store plantager, hvilket har ført til den omfattende skovrydning.

- "En del af problemet er, at proceduren i forbindelse med landbruget er for nem i visse tilfælde og administreres af regionale styresystemer, som ikke er stærke nok til at håndtere problemet," siger Manuel Pulgar-Vidal.

At regeringen overtager ansvaret for palmeolieplantagerne, betyder ifølge Manuel Pulgar-Vidal, at reglerne strammes op og bliver mere klare. Palmeolieproduktionen skal derudover begrænses til områder, hvor der allerede ér fældet skov.

Verden er mere forurenet pga. skovrydning

Sidste år blev der ryddet skovområder i verden svarende til 4,4 gange Danmarks areal - og det er faktisk mindre end de to foregående år, viser data fra den amerikanske tænketank World Resources Institute (WRI).

Skovrydningen er med til at udrydde plante- og dyrearter og er et gigantisk bidrag til den globale opvarmning, da træer absorberer CO2 og omdanner det til ilt. Jo færre træer, desto mindre CO2 absorberes og omdannes. Derudover sker rydningen bl.a. ved at brænde skovarealerne ned, hvilket i sig selv sender yderligere CO2 ud i atmosfæren.

Ud over palmeolieproduktionen er kød-, soja- og gummiproduktionen blandt de største årsager til rydningen.

Et forskningsstudie fra i år har påvist, at verden generelt havde været mindre forurenet, hvis vi havde fældes mindre skov, og dermed havde den globale opvarmning været lavere.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

</