Topnyheder

Miljøministeren vil afskaffe miljøgodkendelser


Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil afskaffe en række miljøgodkendelser, hvis det kan lade sig gøre. Foto: Jens Astrup/flickr

Det skal være nemmere for danske virksomheder at udvide produktionen - derfor skal reglerne for miljøgodkendelser gennemgås og en del af dem om muligt afskaffes.

Det meddeler miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter at et såkaldt nabotjek har vist, at konkurrerende virksomheder i Sverige og Tyskland kan udvide og omlægge produktionen hurtigere de danske. Det skriver Landbrug & Fødevarer på sin hjemmeside.

Ministeren har derfor iværksat et såkaldt serviceeftersyn af de danske miljøregler for at se, om nogle virksomheder eller endda hele brancher helt kan slippe for miljøgodkendelser. Desuden skal eventuelle godkendelser behandles hurtigere end i dag.

- "Unødvendigt bureaukrati og ventetid gavner ingen. Et mål om miljøgodkendelser på under 200 dage er absolut realistisk, og samtidig skal vi se på, om der måske er hele brancher, der kan undtages for miljøgodkendelser. Det kan lade sig gøre i Sverige og Tyskland, og så bør det også være muligt i Danmark. Får vi bedre, hurtigere og mere fleksible regler, vil det også føre til, at virksomhederne hurtigere indfører ny, effektiv teknologi til gavn for miljøet," siger Eva Kjer Hansen.

Glæde i industrien

Hos Dansk Industri glæder man sig over ministerens udmelding.

- "Det er ofte helt afgørende, at en virksomhed kan komme hurtigt i gang, men også at virksomhederne mødes af de samme krav som deres konkurrenter i resten af Europa. Vi ser frem til det videre samarbejde," siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Det er revisions- og rådgivningshuset Deloitte, der har undersøgt 1.200 danske maskinværksteder, fødevare- og overfladebehandlingsvirksomheder og sammenlignet dem med tilsvarende virksomheder i Sverige og Slesvig-Holsten.

De er alle en del af de ca. 5.000 mindre miljøbelastende virksomheder i Danmark, der i dag ikke reguleres via EU-krav. De reguleres i stedet af nationale regler og omfattes af den nye anmeldeordning, som Folketinget vedtog i april 2015. ​

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE