Topnyheder

Supermånen var blodig for næsehornene


Supermånen lyste nattehimlen op og gav gode forhold for krybskytter. Foto: Jakob Grunig/flickr

Krybskytter drog fordel af supermånen, som lyste himlen op natten mellem søndag og mandag. Mindst seks næsehorn blev dræbt i løbet af natten i reservatet Hluhluwe-Imfolozi i den sydafrikanske provins KwaZulu-Natal.

Det skriver det sydafrikanske medie Times Live samt mediet TheDodo.

Ifølge TheDodo er mindst otte næsehorn blevet dræbt i parken siden i fredags, og mindst seks af dem blev altså slået ihjel i ly af supermånen. Dermed er der i indeværende år blevet dræbt 86 næsehorn i regionen, og tallet er ved at overstige sidste års tal på 99.

- "Perioder med fuldmåne er kendt som den frygtelige 'krybskytte'-måne," siger Simon Bloch, freelancejournalist i Sydafrika, til mediet TheDodo. Det er også ham, der har skrevet artiklen til Times Live.

Næsehorn fundet såret, men i live

Med en kraftigt lysende måne er det mindre nødvendigt for krybskytterne at have egne lygter og spotlys med - på den måde kan de jage dyrene mere ubemærket.

- Det ekstra lys hjælper virkelig krybskytterne," siger Dex Kotze, stifter af organisationen Youth 4 African Wildlife, til TheDodo.

Fire af de seks dræbte næsehorn blev slået ihjel med giftpile, mens de to andre blev skudt med en riffel. De blev alle fundet med hornene hakket af. Et næsehorn blev imidlertid fundet levende - dog med sine horn hakket af. Det modtager nu dyrlægebehandling, og prognoserne er gode, forlyder det.

Øget patruljering

Efterforskere er i gang med at undersøge krybskyttedrabene, og patruljeringen vil blive øget i Ezemvelo.

Ifølge den undersøgende journalistiske organisation Oxpeckers er 4.714 næsehorn blevet dræbt af krybskytter siden 2010. Freelancejournalist Simon Bloch siger, at selvom det er dygtige folk, der kæmper mod krybskytterne, er kampen ved at blive tabt. Der er for få økonomiske midler og mandskab at gøre godt med mod krybskytterne, som tilmed har insiderviden, masser af våben og benytter sig af bestikkelse.

Supermånen er en fuldmåne, som indtræffer, mens månen er i sin nærmeste afstand til Jorden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE