Topnyheder

Forskere: Om 10-30 år ændrer vejret sig i Europa


Nordeuropa vil opleve større mængder af nedbør som følge af klimaforandringerne. Foto: Lars Kjølhede Christensen

Temperaturerne på kloden er rekordhøje i disse år, men i nogle områder kan klimaforandringerne være svære at se. Det ændrer sig dog om få år, lyder det fra forskere bag et nyt studie udgivet af University of New South Wales og publiceret i tidsskriftet Environmental Research Letters.

I studiet har forskerne undersøgt, hvornår og på hvilken måde klimaforandringerne først indtraf som følge af den globale opvarmning, der er foregået siden den industrielle revolution i 1700-tallet.

Forskerne fandt, at man kunne måle de første tegn på den globale opvarmning tilbage i 1940'erne i regioner i Sydøstasien og Afria. I 1960'erne kunne den registreres i Australien, mens områderne nær polerne først viste tegn på ændringer mellem 1980 til 2000.

Eftersom temperatursvingninger er de første indikatorer på klimaforandringer, undersøgte forskerne gennemsnitstemperaturerne og ekstreme temperaturer i områderne.

Årsagen til, at forandringerne kunne ses i nogle regioner før andre, skyldes, at klimaet i disse tropiske områder grundlæggende har mindre udsving i temperaturerne - det har betydet, at afvigelserne har været lettere at få øje på.

Kraftigt nedbør i vente i Europa

Studiets resultater har også givet forskerne mulighed for at vurdere, hvordan og hvornår synlige klimaforandringer vil finde sted fremover i verden.

Forskernes model viser, at efter temperaturforhøjelser følger øget nedbør, men endnu har nedbørsmængden i nogle regioner ikke været så markant, at den kan tilskrives andet end en naturlig variation. Det bliver dog ændret de kommende år.

- "Vi forventer, at de første kraftige nedbør som et tydeligt signal på den globale opvarmning vil finde sted i vinterperioder i Rusland, Canada og Nordeuropa i løbet af de kommende 10 til 30 år," siger medforfatter til studiet, dr. Ed Hawkins fra the National Centre for Atmospheric Science ved University of Reading i Storbritannien ifølge ScienceDaily.

- "Det vil sandsynligvis betyde udtalte perioder med nedbør oven på en i forvejen igangværende tendens til flere våde vintre i disse regioner," tilføjer han.

Studiets resultater stemmer i øvrigt nogenlunde overens med datasæt, der blev brugt af FN's klimapanel IPCC i dets seneste klimarapport fra 2013.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE