Topnyheder

Ægproducenter stopper systematisk aflivning af daggamle kyllinger

Nyudklækkede hanekyllinger har i årevis været betragtet som et restprodukt i ægproduktionen, fordi de ikke kan lægge æg. Derfor har industrien aflivet dem kort efter udklækning, hvilket for Danmarks vedkommende har betydet ca. 3,2 mio. aflivninger om året, svarende til seks aflivninger i minuttet.

Dyrenes Beskyttelse anser det som udtryk for dårlig dyrevelfærd og har derfor stillet som krav, at ægproducenter skal stoppe aflivningen, hvis de vil have det eftertragtede mærke "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" på deres produkter.

Derfor har en række ægproducenter nu stoppet for den systematiske aflivning for i stedet at opdrætte hanerne som økologiske fritgående kyllinger med henblik på senere slagtning.

- "Målet er en produktion af en ny slagtekylling, der både er økologisk, og som har levet et liv med høj dyrevelfærd. Vi har store forventninger til produktionen af den nye økologiske fritgående hanekylling, som vi tror på, at forbrugerne vil tage til sig," siger Pernille Fraas Johnsen, specialkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Kyllinger blendes ihjel

Industrien har da også tidligere erkendt det etiske problem i en øjeblikkelig aflivning. I et tidligere interview med Jyllands-Posten har Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg ved Landbrug & Fødevarer, kaldt det "spild af liv", og i Tyskland og Australien har forskere arbejdet på løsninger med kønsbestemmelse, før æggene udklækkes.

Skjulte optagelser har desuden vist kritisable metoder i aflivningen; bl.a. i USA, hvor kyllingerne fuldt lovligt blendes ihjel - dog viser optagelser, at ikke alle kyllinger dør og derfor lider efter at have været gennem blenderen. I Danmark gasses kyllingerne.

De nye økologiske æg anbefalet af Dyrenes Beskyttelse går under følgende mærker:

  • Gaardbo Æg (Rema 1000)

  • Vi Ælsker Æg (Bilka, Føtex og Netto)

  • Dueholm (Coop - Kvickly, Irma, Superbrugsen, Dagli' Brugsen og Fakta)

  • Irma's Øko hverdags æg (Irma)

Her er en skjult optagelse af aflivningen af hanekyllinger hos Bell & Evans i USA optaget af Compassion over Killing. (ADVARSEL: Stærke billeder!)

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE