Topnyheder

Forskere: Pesticider øger risikoen for diabetes med over 60 pct.


Jo flere pesticidrester, man har i kroppen, desto større er risikoen for at udvikle diabetes, lyder det fra forskere. Foto: Oskar Annermarken/flickr

Jo flere pesticidrester, man har i kroppen, desto større er risikoen for, at man udvikler diabetes. Det viser et nyt studie udarbejdet af forskere fra Imperial College London, England, og University of Ioannina, Grækenland, skriver ScienceDaily.

I metastudiet har forskerne gennemgået 21 forskningsstudier på området for at vurdere, hvilke eventuelle sammenhænge disse studier fandt mellem diabetes og eksponeringen af pesticider. I alt indgik 66.714 individer i undersøgelserne.

Risiko øget med op til 64 pct.

Forskerne kunne se, at eksponeringen af enhver form for af de undersøgte pesticider øgede risikoen for diabetes type 1 og 2 med 61 pct. I 12 af studierne, hvor kun diabetes 2 blev undersøgt, fandt forskerne, at risikoen var øget med 64 pct.

I de fleste undersøgelser blev pesticidresterne i personernes kroppe målt ved hjælp af blod- og urinprøver, der er en af de mest nøjagtige målemetoder.

- "Denne systematiske gennemgang bakker op om hypotesen, at eksponeringen af forskellige typer pesticider øger risikoen for diabetes," konkluderer forskerne og tilføjer, at der er forskel på, hvor meget de forskellige typer pesticider øger risikoen.

"Et skræmmende resultat"

Forskernes resultater blev præsenteret på sidste uges årlige møde for The European Association for the Study of Diabetes, som fandt sted i Stockholm.

- "Det er et skræmmende resultat og endnu en god grund til at vælge økologiske fødevarer. De økologiske landmænd bruger ingen sprøjtegifte i produktionen, og derfor er økologiske varer det sikreste valg, hvis man ønsker at undgå pesticidrester," påpeger formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, som henviser til, at der ifølge Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport er rester af sprøjtegifte i halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt i butikkerne.

Forskerne understreger, at resultaterne skal tages med sindsro, da de blot har påvist et sammenfald, men ikke en årsagssammenhæng; de har altså ikke bevist, at det ér pesticiderne, som øger risikoen - blot at jo flere pesticidrester, en person har i kroppen, desto større er risikoen for, at vedkommende også har diabetes.

Forskerne bag det nye studie vil fortsætte deres arbejde med at undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen af pesticider og risikoen for kræft samt neurologiske sygdomme.

Pesticider øger også risikoen for hjertekarsygdomme

Et spansk studie fra 2013 fandt, at folk med en højere koncentration af pesticider i kroppen havde en markant forøget risiko for at udvikle diabetes.

Her blev 386 testpersoner undersøgt, og forskerne fandt en direkte sammenhæng mellem pesticidrester i kroppen og udviklingen af type 2-diabetes. Sammenhængen var entydig uanset alder, køn og vægt.

Diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i Danmark, og antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. I 2012 var knap 321.000 danskere diagnosticeret med diabetes svarende til knap 6 pct. af befolkningen.

Et studie publiceret i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tidligere i år påviste også en sammenhæng mellem eksponeringen af pesticider og en øget risiko for hjertekarsygdomme hos kvinder på vej ind i overgangsalderen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk