Topnyheder

VW's biler har software, som lyver om deres forurening


Det er en Jetta som denne, VW har markedsført som en "ren diesel"-bil. Nu viser det sig, at VW har snydt med tallene over udledningen af forureningspartikler. Foto: Dailymatador/flickr

Den tyske bilfabrikant Volkswagen kan se frem til en bøde på op mod 18 mia. dollars i en nærmest grotesk sag om snyd med bilernes renlighed.

Den amerikanske miljømyndighed EPA anklagede tidligere på ugen bilfabrikanten for at have installeret en software, der ved hjælp af en avanceret algoritme kan registrere, når bilen undergår en test, bl.a. fordi der tilsluttes et dynamometer, som måler udstødningen, og fordi motoren er i gang, uden at en person sidder på førersædet.

Således ændres bilens kalibrering til at køre på en såkaldt "dyno kalibrering", hvor der udledes langt færre af de farlige NOx-partikler. Til daglig er bilen indstillet til at køre på en almindelig "vejkalibrering", og det er her, at udstødningen er langt værre - op mod 40 gange højere, end hvad der er tilladt ifølge den amerikanske lovgivning om luftkvalitet.

VW har siden erkendt, at det er korrekt, at der er installeret en sådan software i flere af bilerne.

482.000 biler

Ifølge EPA har VW installeret softwaren i firecylindrede VW-modeller og Audier med dieselmotorer produceret mellem 2009 og 2015. Der er tale om VW Jetta, VW Beetle, VW Golf fra årene 2009-2015, Passat fra 2014-15 og Audi A3 fra 2009-2015.

VW kan se frem til en bøde på 37.500 dollars per bilmodel, og eftersom det mistænkes, at der er 482.000 modeller på vejene med softwaren, kan den samlede bøde løbe op i 18 mia. dollars svarende til 119 mia. kr.

- "At bruge en snydeenhed til at omgå reglerne for ren luft er ulovligt og udgør en trussel mod befolkningens sundhed," siger Cynthia Giles fra EPA i en telekonference ifølge The Guardian.

EPA har beføjelsen til at kræve, at VW tilbagekalder samtlige biler, men det er endnu ikke afgjort, om EPA vil gå så vidt.

VW har markedsført sine biler i USA med bl.a. at hævde, at de bruger "ren diesel".

VW "beklager dybt"

Ifølge The Guardian har VW nu iværksat en ekstern undersøgelse for at komme til bunds i sagen, og CEO, Martin Winterkorn, beklager sagen.

- "Jeg vil personligt gerne beklage dybt, at vi har brudt tilliden til vores kunder og offentligheden," siger han i en udtalelse fra VW.

Det var forskere ved West Virginia University og International Council on Clean Transportation, der opdagede den indbyggede software, da der blev fundet uoverensstemmelser med udstødningen i testforsøg i laboratorier og på vejene. Det er uvist, om den også er installeret i biler solgt uden for USA.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE