Topnyheder

Politi er gået ind i sag om kontroversiel fødselsdagsjagt


En niårig dreng fejrede sin fødselsdag med at skyde en bjørn. Foto: Screenshot/YouTube

De canadiske myndigheder går nu ind i sagen om en niårig drengs fødselsdag, der blev fejret med at skyde en bjørn. Drabet blev optaget og lagt ud på nettet. Det skriver Daily Mirror.

Den niårige drengs far skal afhøres af myndighederne for at opklare, om drabet på bjørnen foregik på offentlig eller privat grund.

Skete det på offentlig grund, er det ulovligt grundet drengens unge alder, da man i Canada skal være fyldt 12 og have en jagttilladelse for at jagte på offentlig grund. På privat grund skal det blot ske i følge med en voksen, der har de fornødne tilladelser.

Ifølge Daily Mirror hævder drengens far dog over for Canada's Global News, at det foregik på privat grund.

Sådan foregik det

Før politiet gik ind i sagen, var den allerede omtalt i flere internationale medier grundet de kontroversielle omstændigheder.

Faren tog sin søn og en flok af hans kammerater med til en hævet platform, hvorfra de kunne se intetanende bjørne blive lokket til ved hjælp af lokkemad, som var lagt på jorden nær platformen. Herfra kunne drengen i ro og mag skyde den ene bjørn, som var i færd med at spise.

Faren optog episoden og lagde herefter optagelsen ud på YouTube.

Wendy Keefover, der er manager i dyrevelfærdsorganisationen Humane Society International, kritiserer omstændighederne ved "jagten".

- "Fødselsdagsvideoen er chokerende. En dreng jubler 'en nede, syv tilbage', som om han så på et videospil og ikke ofringen af dette højtsansende væsen. De viste ingen ærbødighed, ingen respekt. Drabet var bare blodsport for disse drenge," siger hun til Daily Mirror.

I en kommentar til en af de versioner af videoen, som er lagt på YouTube, nævner brugeren C.C. OHugh også netop måden, som jagten foregik på, og henvender sig til drengens far i sin kritik.

- "Dette handler ikke engang om jagt. Der er ingen jagt, det er bare drab. Bjørnene er lokket til, og den, der blev skudt, sad bare og spiste. Der var ingen sporing, ingen jagt bare ruset af at dræbe et uskyldigt dyr. Er dette, hvad du lærer dine børn? At man ikke skal værdsætte vilde dyrs liv? Ingen retfærdighedssans? Du lærer unge drenge, at det her er sejt? En skam. Det er bare sygt."

Jagtmetoden er kontroversiel

Måden at jagte på - at man lokker dyrene til sig, mens man ligger i ro og mag på afstand med en riffel - er i det hele taget et omdiskuteret emne for tiden. Løven Cecil blev også lokket til med lokkemad, så Walter Palmer, der skød Cecil, kunne ligge og vente på, at Cecil kom til ham.

Der findes også reservater i Afrika, hvor løverne opdrættes til at blive så tamme som muligt, så de er lettere at jagte.

I Limpopo, Sydafrika, blev ca. 100 dyr i sidste uge skudt af turistjægere - jægerne sad på træplatforme og kunne skyde dyreflokken, der blev lokket ind på en aflukket strækning under platformene.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk