Topnyheder

Polen fik sat sit kulaftryk på EU's klimaplan


Flere steder rundt om i verden har der været demonstrationer for at tilskynde politikerne til at handle mod klimaforandringerne. Her er det en klimamarch i New York sidste år. Foto: Taymaz Valley/flickr

Efter polske protester har EU-landene nu aftalt et kompromis, som vil EU's forhandlingsgrundlag ved klimatopmødet COP21 i Paris om godt to måneder. Aftalen møder dog kritik fra Verdensnaturfonden (WWF) og Greenpeace. Det skriver flere internationale medier.

Aftalen - dele af den blev indgået på et tidligere tidspunkt - betyder, at EU samlet set skal skære sin CO2-udledning med 40 pct. i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

Det nyeste, som lederne blev enige om ved et møde i fredags, er bl.a., at udledningen af drivhusgasser skal toppe senest i 2020 og reduceres med mindst 50 pct. i 2050 sammenlignet med 1990-niveauet.

Derudover indebærer aftalen, at man hvert femte år skal vurdere, om udviklingen går i den rigtige retning. Om EU kan få disse punkter med i en endelig aftale ved COP21 er imidlertid en anden historie.

Polen kæmpede imod

Polen var modstander af en bindende aftale, fordi 90 pct. af landets energiforbrug er baseret på kul.

Det endte derfor med et kompromis, som ifølge EU-repræsentanter ikke betyder meget i det store hele, men alligevel forhindrer det polske Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) i at tabe ansigt forud for landets kommende parlamentsvalg. Partiet har nemlig ytret ønske om at beskytte landets kulindustri.

Polen fik eksempelvis gennemtrumfet, at i stedet for en formulering om at udfase brugen af fossile brændstoffer fra 2050 til 2100, skal landene i stedet være "klimaneutrale". Det betyder, at Polen stadig kan benytte sig af kul - bare der bruges teknologier, som kan indfange drivhusgasserne, så de kan lagres i jorden frem for at udledes i atmosfæren.

Derudover fik Polen modarbejdet det oprindelige ønske om, at udledningen af drivhusgasser skal sænkes med 60 pct. i 2050 sammenlignet med 2010, til i stedet at være at udledningen skal sænkes med 50 pct. sammenlignet med niveauet i 1990. Ifølge EU-folks udmeldinger skulle dette heller ikke indebære den store ændring.

Aftalen møder kritik

EU-aftalen er mere ambitiøs, end hvad USA har i sinde; her vil man skære op til 28 pct. af udledningen i 2025 sammenlignet med 2005. Ingen af aftalerne er imidlertid tilstrækkelige, lyder kritikken.

- "EU's position er stadig langt fra, hvad der er nødvendigt for at opnå en effektiv global aftale," siger Jiri Jerabek, energipolitisk rådgiver for Greenpeace, til nyhedsbureauet Reuters.

Også WWF er utilfreds med aftalen.

- "I takt med at klimaforandringerne går hurtigere og bliver værre, er det ærgerligt, at EU's miljøministre ikke er i stand til at udforme konkrete retningslinjer for, hvordan EU planlægger at styrke sine egne klima- og energimål," siger Genevieve Pons Deladriere, leder af WWF's European Policy Office, til The Guardian.

FN-chef: Uacceptabelt

FN's klimachef Christiana Figueres sagde i sidste uge til Politico.eu, at de klimaløfter, der på daværende tidspunkt var afgivet fra 62 lande forud for COP21-mødet, er utilstrækkelige, hvis den globale opvarmning skal begrænses til maksimalt to grader celsius.

Med de nuværende klimaløfter vurderes det, at den globale opvarmning vil nå tre grader celsius i løbet af dette århundrede - ifølge Christiana Figueres er det "uacceptabelt".

FN-panelet UNFCCC udgav i maj en rapport, der tilmed konkluderede, at målet om to grader er for højt, hvis klimaforandringerne skal nedtones. Rapporten er baseret på interviews med 70 eksperter på området, og den lægger op til en diskussion om, hvorvidt grænsen burde sænkes eksempelvis til 1,5 grader.

Mens en forskel på 0,5 grader celsius vil være meget lille i Danmark, er der andre egne af verden, hvor den halve grad får stor betydning - blandt andet for landbrug i Afrika samt smeltningen af iskapper og gletsjere rundt om i verden.

Rapporten konkluderede, at vi ikke engang er på vej mod målet om maksimalt to grader - vi er på vej til at overskride det. Og jo længere vi venter med at handle, desto værre bliver det.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk