Topnyheder

Medie: Danskere muligvis med i kontroversiel jagt


Billeder taget af WHWF viser angiveligt nogle af de turistjægere, der deltog i den kontroversielle jagt. Foto: Wild Heart Wildlife Foundation

I sidste uge blev ca. 100 vilde dyr på kontroversiel vis nedskudt i Limpopo, Sydafrika, af 13 turistjægere fra Holland, Belgien og muligvis Danmark.

Sådan lyder det i en artikel fra mediet The Dodo, der har interviewet stifteren af vildtlivsorganisationen Wild Heart Wildlife Foundation (WHWF), som forsøger at øge fokus på jagtmetoden.

- "Det er de velhavende, som gør dette. Det er folk, som har råd til at tage ud og dræbe for sjov. Jeg har intet imod, at folk har penge, men at vælge at bruge dem på at dræbe vilde dyr er en skændsel," siger Paul Oxton, der er stifter af WHWF.

Over for Globalen bekræfter han WHWF's oplysninger om, at turistjægerne er fra de tre lande.

Læs også: Turistjægere dræber dyr som på et samlebånd

Kontroversiel jagt

Jagten, der fandt sted i sidste uge fra mandag til fredag og er omtalt i flere internationale medier, er kontroversiel, fordi den foregår på en bane opført særligt til formålet og mest af alt minder om en reel skydebane, som dyrene lokkes ind på.

Jægerne står på platforme bygget langs en strækning på ca. to km., hvor dyrene jages igennem af 83 lokale folk, der går bagved og skræmmer dyrene mod jægerne, hvor de agerer levende skydeskiver.

Ifølge en anden dyreværnsorganisation - NSPCA - er der ingen regulering af drabene; folk undersøger ikke, om dyrene er drægtige, eller hvor gamle de er.

Måden, som jagten foregår på, sikrer heller ikke, at dyrene får en human død, da jægerne nemt kan komme til blot at såre flere af dyrene, som herefter forsvinder i mængden.

Et ledende medlem af NSPCA, Ainsley Hay, udtalte i sidste uge, at dyrene i flere tilfælde hverken kan bruges som kød eller trofæer, fordi de er fyldt med så mange skudhuller.

"Højst uetisk"

WHWF er også imod aktiviteten og har angiveligt taget billeder af nogle af turistjægerne, der transporteres i jeeps til og fra jagtmarken. De fleste forsøger at skjule deres ansigter for kameraet.

- "De er åbenlyst ligeglade, men de går alligevel nok op i det til, at de ikke vil ses i forbindelse med at gøre en så skamfuld ting," siger Paul Oxton til The Dodo.

Dyrenes skræmmes ind på en strækning, hvor jægerne kan stå i ro på platforme og skyde dyrene. Foto: Wild Heart Wildlife Foundation

- "De står der helt bogstaveligt bare og skyder tilfældigt om sig. Der er på ingen måde nogen fair jagt i det. Det er en helt anden måde at dræbe dyr på. Den er højst uetisk."

Ifølge NSPCA bliver jagtområderne lejet ud til lokale indbyggere, som tjener penge på, at turister kommer og skyder dyrene.

Landets politikere er blevet kritiseret for at tillade denne type jagt, men Simon Matome, kommunikationschefen for den lokale byrådsafdeling Limpopo Department of Economic Development, Environment and Tourism, afviser kritikken.

Han siger, at jagt i Sydafrika, "så vidt han ved", er lovlig. Han fortæller også, at han har besøgt en af farmene, hvor jagten foregår, og at han ikke så nogen "nedslagtning" af dyrene, som der er blevet rapporteret om i medierne. Han tilføjer også, at dyrene bliver bragt til et slagteri, og at hovederne bruges som trofæer.

OBS: Billederne er taget af Wild Heart Wildlife Foundation, som hævder, at der er tale om turistjægere, der deltog i den kontroversielle jagt. Billederne bringes med det forbehold, at det ikke er muligt at bevise deres ægthed.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

Fotos: Wild Heart Wildlife Foundation