Topnyheder

Regeringen annullerer målet om at skrotte kul og naturgas


Danmark skal ikke skrotte kul i 2030 alligevel, lyder det nu fra regeringen. Foto: Nikolaj F. Rasmussen/flickr

Den officielle målsætning om, at Danmark skal udfase kul i 2030 og naturgas i 2035, bliver nu droppet af regeringen. Det fortæller klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i et interview med Børsen.

- "Det kan ikke nytte noget, at vi fører så dyr en energipolitik i Danmark, at det koster på konkurrenceevne og udfordrer statskassen uforholdsmæssigt meget. Vi kommer ikke til at redde verdens klima af den årsag. Så det her handler om at gøre energipolitikken billigere," siger Lars Christian Lilleholt til Børsen ifølge Berlingskes Nyhedsbureau.

Den tidligere SR-regering havde en ambition om, at kul og naturgas skulle være udfaset i hhv. 2030 og 2035, men ministeren ønsker ikke, at der skal være nogen officielle slutdatoer. Det vækker glæde hos Dansk Industri samt Liberal Alliance, hvor klimaordfører Villum Christensen siger, at han ikke har "den helt store fidus" til at lægge sig fast på tal.

V's politik strider imod IEA's klimaanbefaling

Erklæringen fra Lars Christian Lilleholt strider dog direkte imod en rapport, der udkom tidligere på året fra The International Energy Agency. Den gjorde det ikke kun klart, at landene skal fastsætte klare mål, hvis den globale opvarmning skal bremses, men også at de mål, som verdens regeringer har sat, er for uambitiøse. Danmark går imidlertid i modsatte retning; ikke blot slækker regeringen på ambitionerne, men den fjerner også en række erklærede målsætninger.

Meldingen fra Venstre kommer blot få dage efter, at regeringens notat om besparelser på knap 340 mio. kr. på klima- og miljøområdet blev lækket.

Lars Christian Lilleholt har også for nyligt sagt, at Danmarks erklærede mål om at sænke CO2-udledningen med 40 pct. i 2020 forhold til 1990-niveau ikke er nødvendig. For ham er det godt nok, hvis udledningen kun sænkes med 37 pct. - en udtalelse, der affødte kritik fra støttepartiet De Konservative.

- "Man sætter sig jo nogle mål velvidende, at det kan blive svært at indfri dem. Men man er saftsuseme nødt til at tage dem alvorligt og arbejde hen imod det. Ministeren må tilbage i ministeriet og få nogle bud på, hvordan vi når fra de 37 til 40 procent, for vi er ikke klar til at slække på ambitionerne," sagde klimaordfører Mette Abildgaard (K) til Ritzaus Bureau.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE