Topnyheder

Løvedræberen taler ud: Havde jeg vidst, at løven havde et navn, havde jeg ikke slået den ihjel


Løven Cecil blev dræbt i begyndelsen af juli af den amerikanske tandlæge Walter Palmer. Foto: paulafrenchp/flickr

Den amerikanske tandlæge Walter Palmer, der skød og dræbte den beskyttede løve Cecil, står nu frem i et interview med to amerikanske medier - nyhedsbureauet AP og Star Tribune.

Det er første gang, siden sagen blev bragt omfattende i medierne i slutningen af juli, at han vælger at lade sig interviewe - det eneste, der tidligere er kommet fra ham, er en skriftlig udtalelse.

Ifølge det ene medie - Startribune - giver Walter Palmer dog ikke mange detaljer om drabet. Faktisk mener journalisten, at der var flere oplysninger i hans skriftlige eklæring udsendt i slutningen af juli. Walter Palmer fortæller dog, at han ikke havde dræbt løven, hvis han havde vidst, hvilken løve der var tale om.

- "Hvis jeg havde vidst, at denne løve havde et navn eller var vigtig for et land eller et studie, havde jeg selvfølgelig ikke taget den (Palmers betegnelse for at slå den ihjel). Ingen i vores jagtgruppe vidste før eller efter, hvad løvens navn var," siger Walter Palmer, der ved sin side havde en advokat - Joe Friedberg - og en pr-konsulent.

Palmer afviser flere påstande

Walter Palmer fortæller, at visse medieberetninger om, at han sårede Cecil, som herefter gik rundt i 40 timer, før den blev dræbt, ikke passer. Han uddyber dog ikke, hvor længe der reelt gik.

Han siger også, at den pris han betalte for trofæjagten, der har lydt på 50.000 dollars, heller ikke er sand. Han fortæller dog ikke, om han så betalte mere eller mindre end det, og han vil heller ikke afsløre, hvad der blev af Cecils kadaver, hvis skæbne er uvis.

Han ville heller ikke svare på, om han vil gå med til at rejse tilbage til Zimbabwe for at hjælpe landets myndigheder videre i sagen. To fra jagtgruppen ér blevet retsforfulgt.

Walter Palmer fastholder dog, at jagten var lovlig, selvom myndighederne i Zimbabwe hævder det modsatte, bl.a. med begrundelsen i, at Walter Palmers jagtgruppe lokkede Cecil ind på et landområde, hvor ejeren ikke havde den fornødne tilladelse til løvejagten.

Palmer: Det har været hårdt for min kone og datter

Waler Palmer fortæller desuden, at han har holdt lav profil, siden sagen kom ud i medierne, men at han ikke har "gemt sig".

- "Det har særligt været hårdt for min kone og datter. De er blevet truet på sociale medier, og jeg forstår ikke det niveau, som medmenneskeligheden er på hos folk, som slet ikke har været involveret i sagen," siger han.

Han beklager også konsekvenserne, som sagen har haft for hans ansatte på tandlægeklinikken, der i flere uger har været lukket på grund af sagen, men åbnede i slutningen af august - dog uden Walter Palmer, som først vender tilbage til jobbet nu.

- "Jeg bliver nødt til at vende tilbage til mine medarbejdere, og de ønsker at have mig tilbage."

Advokat tror ikke på retsforfølgelse

Det er uvist, om Walter Palmer vil blive udleveret til retsforfølgelse i Zimbabwe, men Joe Friedberg anser det som usandsynligt, da der ikke er nogen officiel anklage rettet mod ham.

Den amerikanske myndighed U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) har også påbegyndt en efterforskning af sagen for at finde ud af, om Walter Palmer havde til hensigt at bryde amerikansk lovgivning.

På et tidspunkt måtte myndigheden efterlyse Walter Palmer, som efterfølgende henvendte sig via sin advokat Joe Friedberg, der fortæller, at han tilbød, at Walter Palmer besvarede myndighedens spørgsmål, under forudsætning af at det blev optaget. Ifølge Joe Friedberg hørte de aldrig tilbage fra FWS.

Nyhedsbureauet AP har siden kontaktet FWS, der ikke vil kommentere på sagen.

I 2008 erkendte Walter Palmer sig skyldig i at have løjet over for myndighederne, da han havde dræbt en bjørn på ulovlig vis i Wisconsin. Ifølge Star Tribune er han også blevet dømt for at have fisket uden tilladelse i Minnesota.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk