Topnyheder

Myrer kan erstatte sprøjtegifte og øge landmændenes indtægt


Vævermyrer har vist sig som effektiv skadedyrsbekæmpelse. Foto: Troup Dresser/flickr

Sprøjtegifte er i flere tilfælde helt overflødige, for visse myrearter er lige så effektive til at beskytte afgrøderne - og faktisk øger de tilmed afgrødernes kvalitet og landmændenes indtægt.

Sådan lyder det i et nyt dansk studie, som Joachim Offenberg, biolog og seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, står bag. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

Det nye studie, der netop er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology, er en gennemgang af over 70 videnskabelige undersøgelser af, hvordan en række myrearter bekæmper skadedyr i afgrøderne i otte lande i Afrika, Sydøstasien og Australien.

Joachim Offenberg konkluderer på baggrund af studierne, at flere typer afgrøder, herunder cashewnødder og mangofrugter, er usædvanligt godt beskyttet mod skadedyr, hvis man bruger vævermyrer.

- "Man får faktisk en billigere skadedyrsbekæmpelse, der samtidig er mere bæredygtig end sprøjtemidler," siger Joachim Offenberg til dr.dk.

Nettoindtægten var over 70 pct. højere

Et tre-årigt forsøg i Australien viste for eksempel, at cashewnødder gav et udbytte, der var 49 pct. højere, hvis de var beskyttet af myrer, frem for hvis de var sprøjtet med pesticider. Derudover var de myrebeskyttede nødders kvalitet bedre, så nettoindtægten var 71 pct. højere end sprøjtede nødder.

Lignende undersøgelser i australske mangoplantager viste også, at både udbyttet og kvaliteten var bedre, når myrerne blev brugt som beskyttelse, sammenlignet med afgrøder hvor der blev brugt pesticider. Nettoindtægten fra mango beskyttet af myrer var hele 73 pct. højere.

Det er ikke kun vævermyrer, der kan bruges til at bekæmpe skadedyr. Eksempelvis har også europæiske skovmyrer vist sig at være effektive, og med 13.000 forskellige myrearter kan der være mange andre nyttige arter at finde iblandt.

- "Selv om myrerne kun i sjældne tilfælde er overlegne i forhold til kemikalier, er der mange undersøgelser, der viser, at myrer er lige så effektive som sprøjtemidler. Og så er brugen af myrer selvfølgelig meget billigere end kemisk skadedyrsbekæmpelse," siger Joachim Offenberg til Römer, der er Aarhus Universitets nyhedsbrev om natur- og teknisk videnskab.

Han tilføjer, at myrer ikke er et universalmiddel til skadedyrsbekæmpelse, men at de sagtens kan bruges i langt højere grad i tempererede og tropiske land- og skovbrug, end det er tilfældet i dag.

Forsøg med æbler i Danmark

En økologisk æbleplantage ved Ebeltoft er lige nu med i et forsøg, hvor man benytter myrer som middel mod skadedyr, og indtil videre kan man se, at det har nedbragt antallet af frostmålerlarver.

Om myrerne kan erstatte sprøjtegifte i den konventionelle frugtavl, ved Joachim Offenberg ikke, men for økologer, der ikke må bruge sprøjtegifte, vil myrerne kunne være en metode, der kan løse en række problemer.

Forskningssiden Science har også omtalt Joachim Offenbergs studie og skriver, at det faktisk ikke er et nyt fænomen, at man benytter sig af myrer som skadedyrsbekæmpelse. For omtrent 1.700 år siden kunne kinesiske landmænd købe myrer som skadedyrsbekæmpelse, men i takt med pesticidindustriens frembrud, blev myrernes effekt langsomt glemt.

Ifølge Science arbejder to europæiske firmaer nu på planer, der skal hjælpe landmænd med at anskaffe sig reder med myrer, som kan hjælpe med plantebeskyttelsen. Et dansk projekt har også til hensigt at hjælpe afrikanske bønder med det.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk