Topnyheder

Krybskyttehær hærger i Afrika - elefanten er næsten udryddet i en region


På grund af omfattende krybskytteri i den østlige del af Den Centralafrikanske Republik er elefanten næsten udryddet i regionen. Foto: International Fund for Animal Welfare/flick

En hær af sudanesiske krybskytter udnytter ustabiliteten i det krigshærgede land Den Centralafrikanske Republik til at slå elefanter ihjel for stødtænder.

Drabene er så omfattende, at elefanten nu næsten er udryddet i den østlige del af landet; blot ca. 400 individer resterer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge et ekspertpanel, der overvåger brud på FN-sanktioner, har en hær af krybskytter fra Sudan på ca. 200 personer etableret en lejr i den østlige region af Den Centralafrikanske Republik, hvorfra der sendes mindre hære ud på savannen, hvor elefanterne dræbes, så stødtænderne kan sælges og finansiere krybskytternes aktiviteter.

Krybskytterne røver og chikanerer civile

Selv krybskytterne kan mærke nedgangen i antallet af elefanter; dyrene er simpelthen blevet sværere at finde, så krybskytterne må søge i området i længere tid.

- "Den drastiske nedgang i antallet af store pattedyr - ca. 400 elefanter resterer i den østlige del af Den Centralafrikanske Republik - tvinger krybskytterne til at blive i landet i længere tid - også i sæsoner med meget regn," står der bl.a. i ekspertpanelets rapport, som Reuters har fået indsigt i.

I rapporten står også, at krybskytterne jævnligt røver og chikanerer civile.

Ifølge rapporten er krybskytterne bevæbnede med AK-47-rifler og meget erfarne. De har også angrebet personer fra oprørsgruppen The Lord's Resistance Army (LRA), som - ifølge krybskytterne - altid har stødtænder, guld og andre værdier med sig.

LRA benytter sig også af landets ressourcer til at tjene penge; de jagter stødtænder ligesom de sudanesiske krybskytter samt mineraler, hvilket der er masser af i landet.

Blandt verdens mindst udviklede lande

Selvom der officielt er indgået våbenhvile, er der stadig konflikter blandt forskellige oprørsgrupper, da en overgangsregering har ikke formået at få kontrol over landet.

Trods store ressourcerigdomme - særligt af diamanter - har en dårlig politisk ledelse gjort, at landet er blandt de mindst udviklede i verden. Det har i mange år været udsat for tilbagevendende konflikter, og siden december 2013 er ca. 25 pct. af befolkningen blevet fordrevet af væbnede militser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE