Topnyheder

Skovområder fire gange Danmarks størrelse blev ryddet i 2014


Et skovområde svarende til 4,4 gange Danmarks størrelse blev ryddet sidste år. Foto: David Gilbert/RAN

Sidste år blev der ryddet skovområder i en størrelsesorden svarende til 4,4 gange Danmarks samlede areal. Alligevel er det faktisk en mindre rydning end normalt - og tredje år i træk, at der ryddes mindre skov end det foregående år.

Det viser en analyse fra den amerikanske tænketank World Resources Insitute (WRI) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der blev i alt ryddet 18,8 mio. hektar skov i 2014. Året forinden var det 20,64 mio., og i 2012 endte tallet på 23,53 mio. hektar. Dataene er indsamlet via satellit af University of Maryland og Google og publiceret af WRI.

Årsag: Plads til gummi- og kødproduktionen

Rydningen af skov er problematisk af flere årsager: Den er med til at udrydde dyre- og plantearter og er et gigantisk bidrag til den globale opvarmning, da træer absorberer CO2 og omdanner det til ilt, og der således er færre træer til dette. Derudover er rydningen af skovene, der bl.a. sker ved at afbrænde arealerne, i sig selv medvirkende til at udsende store mængder CO2 ud i atmosfæren.

Årsagen til skovrydning er primært for at gøre plads til produktionen af gummi, primært til bildæk, soja- og palmeolieplantager samt vores kødproduktion, hvor der skal gøres plads til græssende kvæg og afgrøder til foder.

Selvom skovrydningen sker i et mindre tempo end før, viser det dog, at der i nogle områder bliver ryddet mere skov end før.

- "Analysen viser en meget alarmerende stigning i skovrydningen af tidligere oversete områder," siger Nigel Sizer, leder af WRI, med henvisning til områder i Vestafrika, nær Mekong-floden i Asien, i Madagascar og Sydamerikas Gran Chaco-region.

Her blev der ryddet mest skov

De lande, hvor der blev ryddet mest skov i 2014, var Cambodja, Sierra Leone, Madagascar, Uruguay, Paraguay, Liberia, Guinea, Guinea-Bissau, Vietnam og Malaysia.

Til gengæld oplevede El Salvadaor en markant nedgang i rydningen, men det skyldes ifølge WRI, at landet næsten ikke har mere skov tilbage at rydde. Kun ca. 2 pct. af landets oprindelige skov (skov uberørt af menneskelig aktivitet) er tilbage.

Dataene medtager ikke plantningen af ny skov.

Et nyt studie har vurderet, at der de næste 35 år skal ryddes skovområder svarende til næsten 70 gange Danmarks størrelse alene for at gøre plads til den stigende kødproduktion.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE