Topnyheder

Polsk parti: En mislykket klimaaftale er i Polens interesse

Det konservative polske parti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) håber ikke, at en eventuel klimaaftale ved topmødet COP21 i Paris sidst på året bliver bindende.

Det er ellers hvad en lang række andre lande går efter, da en bindende international aftale gør det nemmere at fastholde landene i deres grønne omstilling. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Enhver bindende aftale, som vil blive indgået ved klimatopmødet i Paris, er til skade for Polen, så en fiasko ved mødet er i Polens interesse," siger et af partiets parlamentsmedlemmer den tidligere viceøkonomiminister Piotr Naimski til Reuters.

Polen vil have særlig tilladelse til forurening

Sidste år indgik EU-politikerne en aftale om, at medlemslandenes emissioner skal skæres med mindst 40 pct. i 2030 i forhold til 1990-niveauet, men det er endnu ikke blevet til en bindende lov.

Spørgsmålet er så, hvad COP21-mødet ender med: en bindende traktat eller blot et politisk håndslag, som giver plads til, at landene strengt taget kan gøre, hvad der passer dem.

- "Hvis der ikke bliver indgået en international aftale, er der ingen grund til, at de nuværende EU-regulationer om CO2-udledningen fastholdes. Det betyder, at der er plads til genforhandlinger," siger Piotr Naimski.

Polen har gennem længere tid bedt om at blive fritaget EU's emissionsregler, da landets energi primært produceres af kraftigt forurenende kul. Skulle PiS vinde valget i oktober, vil der ikke blive ændret på dette, siger Piotr Naimski, som fortæller, at partiet vil anmode EU om, at der kan findes en særlig løsning for Polens vedkommende, da landet er så afhængig af kul.

Partiet står til - med støtte fra to mindre partier - at vinde det kommende parlamentsvalg i Polen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

Foto af Piotr Naimski: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

ANNONCE