Topnyheder

Dansk toprytter beskyldes igen for dyremishandling


Det var under opvarmningen i Falsterbo, at en fotograf tog de kontroversielle billeder af Andreas Helgstrand og Stamina. Foto: Crispin Johannessen

Den danske top-dressurrytter Andreas Helgstrand befinder sig igen i en heftig debat om, hvorvidt hans træningsmetoder er til skade for hans heste.

Denne gang er det billeder fra et af sommerens internationale stævner i Falsterbo i Sverige, som har skabt røre. En fotograf har taget billeder af Helgstrand og hans hest, Tørveslettens Stamina, under opvarmningerne, og på billederne kan man se, hvordan Helgstrand har så meget fat i tøjlen, at Staminas hals bliver bøjet så meget, at den 10-årige hoppes hoved nærmest rører bringen. En position der kan give hesten vejrtrækningsproblemer samt skader i nakke og led.

Det er hjemmesiden epona.tv, som har offentliggjort de kontroversielle billeder, og det faktum, at billederne er taget over flere dage og altså ikke bare er én enkelt uheldig situation, har givet Dansk Ride Forbund grund til at undersøge sagen nærmere.

- "Vi har vurderet de ca. 60 billeder, der viser ekvipagen i forskellige opvarmningssituationer fordelt på to dage. Mængden af billederne, samt at der er tale om flere forskellige træningspas, giver os indtryk af en tydelig konfliktadfærd fra hestens side og disharmoni mellem hest og rytter, som ikke er i overensstemmelse med god hestevelfærd," skriver Dansk Ride Forbund i en pressemeddelelse.

FEI finder billederne "ekstremt foruroligende"

DRF har nu bedt om en redegørelse fra både Andreas Helgstrand og det internationale rideforbund, FEI. Derudover har forbundet bedt om at få tilsendt eventuelle videooptagelser fra opvarmningerne.

Også FEI har set billederne fra epona.tv igennem, og generalsekretær Sabrina Zeender siger til mediet, at det internationale forbund finder billederne "ekstremt foruroligende".

- "Vi har allerede kontaktet Falsterbos officials for at få en fyldestgørende rapport, og spørgsmålet vil blive diskuteret ved dressurkomitéens møde i næste uge," lyder det fra generalsekretæren.

Giver hesten smerter og stress

At træne hesten i en meget rund form, hvor rytteren med tøjlen hiver hestens hoved ind mod dens bringe, kaldes hyperflexion/rollkur og er blevet forbudt af FEI under træning og opvarmning til stævner, fordi man har fundet ud af, at det giver hesten smerter og stress.

En anden metode - LDR - hvor hesten går i en dyb og rund form, men uden at blive tvunget til det af rytteren, er dog tilladt. På eponas billeder af Andreas Helgstrand ser det ud, som om Helgstrand har hårdt fat i tøjlen og dermed overtræder FEI’s regler. Det er bl.a. dét, som en kommende undersøgelse skal klarlægge.

Helgstrand: Billederne er misvisende

Andreas Helgstrand selv har kommenteret hændelsen via Facebook og påpeger her, at fotografen, som tog billederne, har generet Stamina under opvarmningen.

- "Fotografernes ageren og kameraernes lydbillede indebar, at både jeg og Stamina spændte op. Jeg stoppede derfor foran en af de mest ihærdige fotografer og spurgte pænt, om det virkelig var nødvendigt at tage så mange billeder af os. Svaret var, at jeg skulle passe min ridning og blande mig udenom!" skriver Andreas Helgstrand.

Han fortsætter med at forklare, at han ikke mener, at stillbillederne giver et korrekt billede af, hvordan opvarmningssessionen er foregået.

- "Det er med moderne fotoudstyr ikke svært at tage så mange billeder i sekundet, at man får stillbilleder, hvor en hest, en rytter eller en ekvipage ser enten fremragende eller håbløse ud, fordi billederne kun viser et klip i en stor fortsættende bevægelse, der ikke mindst under opvarmning kan være påvirket af mange ting," forklarer den danske toprytter og tilføjer, at han er "rigtig ked af, at nogle medier tilsyneladende tilbagevendende forsøger at chikanere vores team og mig".

Kritik af Helgstrand i 2014

Andreas Helgstrand, som i 2008 var med til at vinde OL-bronze med det danske dressurlandshold, og som har fundet flere VM-medaljer, har tidligere været i problemer for sin måde at ride på. I 2014 under et show i Helgstrands stald, viste billeder, hvordan hesten Akeem Foldagers tunge var blå under ridtet - hvilket kan være et tegn på, at der er noget galt med blodtilførslen til tungen.

Andreas Helgstrand blev undersøgt for overtrædelser af dyreværnsloven samt undersøgt af DRF, men dyrlægerne frifandt Helgstrand på langt de fleste områder. Det blev dog noteret, at en for stram kæde på kandaret (hovedtøjet) formentlig har givet hesten smerter, hvilket Andreas Helgstrand tog til sig og lovede at ændre på.

- "Vi kan godt forstå, at billeder som disse skaber debat, og vi har haft fuldt fokus på at foretage de ændringer, der var nødvendige - herunder en justering af hovedtøjet," lød det fra toprytteren i en pressemeddelelse i 2014.

Sagen fik dengang økonomiske konsekvenser for ham. Flere af Helgstrand Dressages sponsorer, bl.a. foderproducenten Equsana, valgte efter dyrlægens rapport at stoppe samarbejdet med Andreas Helgstrand.

Se flere af de omdiskuterede billeder her (eksternt link).

Se et interview med Andreas Helgstrand fra 2014 her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

Foto: Crispin Johannessen