Topnyheder

Nyt studie: Roundup er hormonforstyrrende


Et forsøg har vist, at Roundup er hormonforstyrrende. Foto: Jacob Bøtter/flickr

Et forsøg med rotter har vist, at verdens mest solgte pesticid, Roundup, påvirker deres hormoner. Forskene bag studiet spekulerer i, at den pågældende hormonforstyrrelse kan være en årsag til binyrebarksvigt hos - en sygdom der påvirker binyrerne og bl.a. fører til kronisk træthed, muskelsvækkelse og vægttab - i værste tilfælde er den dødelig.

- "Dette studie viser en af de mulige mekanismer bag binyrebarksvigt forårsaget af Roundup, og det lægger op til flere systematiske studier, så problemstillingen kan undersøges nærmere," skriver forskerne i deres konklusion.

Studiet er udført af to forskere på instituttet Molecular Reproduction, Development and Genetics ved Indian Institute of Science i Bangalore, Indien.

Forskerne mener, at studiet er relevant, idet der på det seneste er fundet rester af Roundup i både vand, fødevarer og urin fra mennesker. Studiet er publiceret på Sciencedirect.com.

Rotterne mistede appetitten og tabte sig

Binyrebarksvigt er en tilstand, der skyldes mangel på hormoner, som normalt bliver produceret i binyrebarken. Behandlingen er oftest livslang og sker ved at tilføre kroppen flere hormoner. Uden behandling kan sygdommen være dødelig.

I forsøget fik rotterne Roundup oralt i forskellige doser i løbet af 14 dage, så forskerne kunne undersøge effekterne. Selv den lavest testede mængde af Roundup (10 mg/kg) viste en påvirkning af hormonniveauet i rotterne, og studiet har derfor ikke fremført en sikker grænseværdi for, hvor lille en mængde der skal til, før hormonerne ikke påvirkes.

Forskerne fandt desuden, at en dosis på 50 mg/kg medførte et markant vægttab, på trods af at rotterne indtog den samme mængde mad. En dosis på over 50 mg/kg førte både til et vægttab og mindre appetit.

Hvor en række tidligere studier har fokuseret på at vurdere effekterne af det aktive stof i Roundup - glyfosat - har dette studie vurderet påvirkningen af hele pesticidblandingen, som den sælges i supermarkeder.

"En alvorlig mangel"

De 10 mg/kg, der var den mindste dosis i forsøgene, og som viste en hormonforstyrrende effekt, er dog højere end den grænseværdi for glyfosat, som EU og USA har fastsat som "sikker". Det skal dog bemærkes, at den fastsatte grænseværdi dækker over glyfosat og ikke hele blandingen af Roundup.

- "Sikre grænseværdier for kronisk eksponering af Roundup er aldrig blevet testet eller efterprøvet i forbindelse med at udstede retningslinjer. Det er en alvorlig mangel, da Roundup i mange forsøg har vist sig at være endnu mere hormonforstyrrende end glyphosat alene på grund af en række andre ingredienser, der findes i blandingen for at kunne forstærke den dræbende effekt på ukrudt," skriver det miljøorienterede medie The Ecologist i en kommentar til studiet.

Læger: Træk produkter med glyphosat tilbage

I en nylig klumme i tidsskriftet New England Journal of Medicine skriver to amerikanske læger, at der nu er så meget forskning, der peger på, at glyfosat er farligt for mennesker, at indtil man med sikkerhed har bevist, at det er ufarligt, bør alle kemikalier med glyfosat trækkes tilbage.

Tidligere i år valgte Verdenssundhedsorganisationen WHO at klassificere glyfosat som muligt kræftfremkaldende for mennesker. Frankrig har efterfølgende forbudt salget af Roundup i landets supermarkeder.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE