Topnyheder

Dele af Californien er sunket på grund af tørken


Dele af San Joaguin Valley i det centrale Californien synker hurtigere end før. Det viser data fra Nasa ifølge nyhedsbureauet Reuters. Årsagen er, at man oppumper store mængder grundvand for at kompensere for den omfattende tørke i staten.

Nogle områder synker nu hele fem centimeter om måneden, og det kan medføre store ødelæggelser på veje, broer og andre former for byggerier.

En undersøgelse har vist, at visse områder i staten er sunket hele 38 centimeter på to år.

Grundvandet har nået rekordlavt niveau

Ifølge California Department of Water Resourcers (DWR) er tusindvis af vandbrønde i staten blevet ødelagt, som følge af at jorden langsomt er faldet sammen.

- Grundvandet er en slags opsparing, som vi kan tage af, når vi har tørkeperioder, men Nasas rapport viser konsekvenserne ved omfattende oppumpning (af grundvandet)," lyder det fra Mark Cowin, leder af DWR, i en skriftlig udtalelse.

Han tilføjer, at beholdningen af grundvand har nået et rekordlavt niveau og er op til 30 meter lavere end tidligere rekorder.

Selvom det ikke er første gang, at en tørke medfører, at jorden i staten synker, så er det ifølge Nasa aldrig før sket så hurtigt.

Staten får normalt en del af sit vand fra søer, floder og den smeltede sne i bjergene, men mange af de normale vandreserver er tørlagte, hvorfor der oppumpes mere grundvand.

Animationen viser udbredelsen af tørken i Californien det 1. halvår i 2014. Animation: National Drought Mitigation Center [Public domain], via Wikimedia Commons

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE