Topnyheder

Muslimer siger stop: Mennesket misbruger Jordens ressourcer og mangler respekt for naturen

Vi har levet over evne, brugt naturens ressourcer forkert og er ved at ødelægge livet på Jorden. Verdens muslimske lande - særligt de rigeste oliestater - bør gå forrest i at lede verden væk fra forurening og miljøsvineri og mod en mere bæredygtig retning.

Sådan lyder det fra muslimske forskere og meningsdannere i et fælles dekret udgivet i forbindelse med the International Islamic Climate Change Symposium, som fandt sted i denne uge.

- "Vores art - på trods af at den har været udpeget til at tage sig af Jorden - har været årsagen til så megen korruption og ødelæggelse, at der er fare for, at vi dræber livet på Jorden, som vi kender det," står der i dekretet, hvori forfatterne samtidig gør det klart, at de anerkender, at mennesket bærer ansvaret for klimaforandringerne.

Omstillingen går for langsomt

I dekretet, der også citerer vers fra Koranen, står, at menneskets "endeløse jagt på økonomisk vækst og forbrug" ud over klimaforandringerne har medført forurening af både atmosfæren, jorden, havet og vandsystemer, skovrydning og sygdomme hos mennesket selv.

I dekretet står bl.a., at vi forurener havet. Her ses forurening i Maracaibo-floden i Venezuela. Foto: Wilfredo Rodríguez/flickr

- "De selvsamme fossile brændstoffer, der har hjulpet os med at opnå en stor del af den rigdom, vi ser i dag, er hovedårsagen bag klimaforandringerne. Ekstrem forurening fra fossile brændstoffer truer med at ødelægge vores gaver fra Gud, som vi kender som Allah; gaver som et sundt klima, ren luft, almindelige årstider og liv i verdenshavene. Men vores opførsel over for disse gaver har været kortsigtet, og vi har misbrugt dem. Hvad vil fremtidige generationer sige om os, der har efterladt dem en ringere planet?"

I dekretet kritiseres verdenslederne for at have handlet alt for langsomt med hensyn til klimaforandringerne, selvom forskning i flere år har påvist en sammenhæng mellem den globale opvarmning og menneskets udledning af drivhusgasser. Klimatopmøderne har ikke været til megen hjælp, lyder det:

- "Der er behov for en hurtig og markant revurdering af indsatsen. Menneskeheden har ikke råd til så langsomme fremskridt, som dem vi har set til COP-møderne (klimatopmøderne)."

Muslimerne bag dekretet opfordrer til, at en eventuel klimaaftale i Paris sidst på året vil indeholde konkrete og stramme målsætninger, samt at der iværksættes initiativer, som kan holde øje med, om landene overholder aftalen.

Alle lande skal hjælpe

Særligt de rigeste nationer opfordres til at være bannerfører for den grønne omstilling og hjælpe de fattigere lande økonomisk med at omstille sig til at bruge ren energi.

Fortjenesten ved en "uetisk" udnyttelse af miljøet skal ophøre, lyder det.

De rige lande bør også sørge for at minimere deres egen forurening, så den globale opvarmning kan holdes på maksimalt to grader celsius - men en grænse på 1,5 grader er at foretrække.

Vores ligegyldighed over for naturen er ved at slå havlivet ihjel. Foto: Nels Israelson/flickr

Dekretet henvender sig også til ikke-muslimer, idet samtlige nationer i verden samt de store virksomheder bliver bedt om at gøre en indsats.

Helt konkret skal lederne i alle lande sørge for en total udfasning af fossile brændstoffer "hurtigst muligt" og investere i vedvarende energi, som alle kan få gavn af.

- "Det er den bedste måde at reducere fattigdom på og opnå en bæredygtig udvikling," står der.

Verdenslederne skal desuden:

- "Indse at jagten på uhæmmet økonomisk vækst på en planet, som har begrænsede ressourcer og allerede er overbelastet, er urealistisk. Vækst skal komme velovervejet og moderat."

Industrien skal tage et større ansvar

De store virksomheder skal påtage sig en "langt mere aktiv rolle" i at sænke deres udledning af drivhusgasser og andre miljøpåvirkninger og generelt tage et større socialt og miljømæssigt ansvar. Desuden skal de tilslutte sig en 100 pct. omstilling til vedvarende energi hurtigst muligt.

Midt i al forureningen og skraldet har en fugl sin rede. Foto: Dominique Cappronnier/flickr

I dekretet står desuden, at selvom klimaforandringer ikke er noget nyt fænomen, er det første gang i historien, at forandringerne sker så hurtigt, og derfor kan økosystemerne og dyrelivet ikke nå at tilpasse sig.

- "Hvis vi hver især tilbyder det bedste fra vores respektive traditioner, vil vi måske finde en vej gennem vores problemer."

Spis mindre kød

I dekretet fremsættes også en række konkrete tiltag, som samtlige muslimer verden over bør følge: De skal respektere al liv, og bl.a. bør det forbydes at skyde dyr for sportens skyld.

Der skal oprettes fredede naturområder, hvor træer og planter må vokse vildt, og dyr må gå rundt uforstyrret. Desuden bør muslimer spise sundt og simpelt og kun sjældent spise kød.

Ifølge JP.dk står både muslimske forskere, meningsdannere og ledere fra 20 forskellige lande bag dekretet. 60 deltog ved klimasymposiet, der blev afsluttet i Istanbul i tirsdags.

For ca. to måneder siden udgav paven et lignende og meget omtalt dekret, der også bad menneskeheden om at ændre adfærd over for miljøet og dyrene og stoppe klimaforandringerne. Paven skrev bl.a.:

- "Jorden, vores hjem, er begyndt mere og mere at ligne en gigantisk bunke møg. I mange dele af verden, sørger de ældre over, at hvad der engang var smukke landskaber nu er overdynget med affald."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE