Topnyheder

Før klimatopmødet i Paris: Regeringen vil sænke Danmarks klimaambitioner


Venstres klimaminister, Lars Christian Lillholt (ses i baggrunden ml. Sophie Løhde og Eva Kjer Hansen), ønsker at slække på ambitionen om, at CO2-udledningen skal sænkes med 40 pct. i 2020. Foto: Jens Astrup/flickr

Det gør ikke noget, hvis Danmark ikke lever op til sin egen officielle ambition om at sænke udslippet af CO2 med 40 pct. i 2020 sammenlignet med 1990. Sådan lyder det fra klimaminister Lars Christian Lillholt (V) ifølge Altinget.dk.

- "Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå den målsætning, og derfor indgår det ikke i vores overvejelser. Vi synes, at hvis vi når 37 pct., så er det rigtig fint," siger Lars Christian Lilleholt til Altinget.dk.

Får Venstre opbakning til at sænke målsætningen, vil Danmark bevæge sig længere væk fra FN's klimapanel IPCC's anbefaling om, at OECD-landene i 2030 skal have sænket deres udledning af drivhusgasser med 50 pct. sammenlignet med niveauet i 2010.

Glæde hos DF

Mens Dansk Folkeparti glæder sig over ministerens udmelding, er både SF og Enhedslisten imod. Partierne gør opmærksom på, at det vil være en særdeles dårlig udmelding at komme med lige inden klimatopmødet COP21 i Paris sidst på året.

Enhedslisten vil desuden indkalde ministeren til samråd og bede ham redegøre for, "hvilket signal, han mener, det sender til resten af verden".

- "Derudover vil jeg bede ham bekræfte, at det er Folketingets flertal, der bestemmer klimaambitionerne, og at han ikke har flertal for sit ønske om at slække på CO2-målet," siger Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens klimaordfører.

Konservative nægter at bakke op

Målet om at sænke udledningen med 40 pct. i 2020 blev indgået som en aftale mellem SR-regeringen, Enhedslisten, SF og De Konservative. Dermed kan Konservative blive tungen på vægtskålen, hvis aftalen skal ændres.

Partiets klimaordfører, Mette Abildgaard, fastslår på sin Twitter-profil, at partiet står fast ved aftalen.

- "Vi er ikke indstillet på at slække på klimaambitionerne om 40 pct. reduktion i 2020. Man opgiver heller ikke et maraton efter 37 km," skriver hun.

Lande er i forvejen for uambitiøse

Nyhedsbureauet Reuters har gennemgået klimaløfterne fremsat af de største ilande forud for COP21-mødet og regnet ud, at landene vil skære mellem 26 og 30 pct. af deres drivhusgasser (ikke kun CO2) i 2030 sammenlignet med udledningen i 2010. Dermed er de markant fra den anbefaling, som FN's klimapanel IPCC fremsatte sidste år.

IPCC's anbefaling lød, at alle lande, der i 1990 var medlem af OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) skulle skære udledningen af drivhusgasser med 50 pct. i 2030 sammenlignet med 2010. De store ilande er netop blandt verdens største CO2-udledere, og målt per indbygger er Danmark den ottendestørste udleder af CO2 i EU.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE