Topnyheder

Tanzania opruster elefantbeskyttelsen ved at skrotte den ansvarlige myndighed


Tanzanias regering ønsker at øge bestanden af elefanter de kommende år. Foto: Nelly/flickr

Regeringen i Tanzania tager nu konsekvensen af en forfejlet strategi for beskyttelse af landets elefanter og har igangsat radikale ændringer på området. Målsætningen er, at landet kan øge bestanden af elefanter fra godt 40.000 til 100.000. Det skriver East African Business Week.

Turistministeriets Game Department, der hidtil har haft det overordnede ansvar, bliver nedlagt, og i stedet skal ressourcerne flyttes til Tanzania Wildlife Authority (Tawa), som bliver restruktureret; det får nu ansvaret for naturbeskyttelsen, og ansatte fra the Game Department bliver forflyttet hertil.

Håbet er, at nedlæggelsen af The Game Departmen vil fjerne et bureaukratisk led, som tidligere har fået en del af skylden for, at man ikke har kunnet dæmme op for krybskytteriet.

- "Vi tror, at krisen med krybskytteriet er blevet mindre omfattende. I løbet af de næste 15 år vil Tanzania have over 100.000 elefanter," siger turistminister Lazaro Nyalandu til East African Business Week.

Tidligere minister tog imod bestikkelse Tawa vil fremover have ansvaret for et område på godt 120.000 km2 - ca. tre gange Danmarks størrelse. Sidste år blev der også oprustet blandt mandskabet, da regeringen i løbet af et halvt år ansatte yderligere 1.000 parkbetjente.

Fra 2009 til 2011 var Tanzania verdens ledende eksportør af ulovlige elfenben, og i 2012 kom en større skandale frem i lyset, da det blev afsløret, at en minister og andre embedsmænd havde modtaget bestikkelse for at udstede jagtkvoter og tilladt, at 116 levende dyr blev smuglet ud af landet og fragtet til Qatar.

Lazaro Nyalandu hævder dog, at en styrket indsats mod korruption i landet har virket, og at færre krybskytter anholdes, efter at man i februar sidste år øgede patruljeringen i naturområderne, hvilket skulle have fået en præventiv effekt.

Tal over elefantbestanden i Ruaha-Rungwa-området i det sydlige Tanzania viser dog et ekstremt fald fra ca. 20.000 elefanter i 2013 til blot 8.272 i 2014. For at bremse tilbagegangen i området er regeringen ved at øge antallet af parkbetjente fra 70 til 140.

Derudover har Tanzania og Mozambique underskrevet en fælles aftale om at beskytte The Selous-Niassa Corridor, som dermed vil blive verdens største beskyttede område. Desuden har Lazaro Nyalandu underskrevet en ny aftale med sin kollega i Zambia om at beskytte Miombo-området, der er et vigtigt sted for elefanternes reproduktion.

Bad om omtælling af elefanterne Lazaro Nyalandu beder dog stadig om hjælp fra de øvrige lande i det internationale samfund, da der fortsat er brug for økonomisk støtte og moderne teknologi, som kan hjælpe myndighederne i kampen mod krybskytterne.

Antallet af elefanter i Tanzania er faldet fra 109.051 i 2009 til 43.330 i 2014 ifølge organisationen Traffic, der overvåger illegal dyrehandel. Det svarer til et fald på godt 60 pct.

Faldet i Tanzanias elefantbestand var så stort, at da tallene kom tidligere på året, bad Lazaro Nyalandu om en omtælling og spekulerede i, om elefanterne mon var udvandret. Hos Traffic betragter man dog tallet som et bevis på, at der i Tanzania har været krybskytteri i en industriel størrelsesorden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE