Topnyheder

"Anholdt" Yellowstone-bjørn er blevet aflivet


Det er en gråbjørn som denne, der netop er blevet aflivet i Yellowstone. Foto: Pixabay

Den hunbjørn, der i sidste uge blev indfanget af parkbetjente i USA's nationalpark Yellowstone, er blevet aflivet. Bjørnen blev fanget under mistanke for at have slået den 63-årige Lance Crosby ihjel, spist en del af liget og dækket resten til.

Bjørnen - ved navn Blaze - havde to unger, som nu vil blive forflyttet fra nationalparken til en zoologisk have.

- "En vigtig faktor bag vores beslutning om at aflive bjørnen var, at en stor del af afdødes krop var spist og resten gemt med henblik på at blive spist senere," lyder det i en skriftlig udtalelse fra parken ifølge CNN.

En DNA-prøve har vist, at pelshår, der blev fundet nær Lance Crosbys lig, stammede fra hunbjørnen. Derudover passer bidmærkerne på liget med bjørnens tandsæt. Hunbjørnen og hendes to unger var desuden i nærheden af liget, da det blev fundet, og fodspor omkring det stammede fra en voksen hun og en unge.

143.172 underskrev protesterklæring

Der har imidlertid været kritik af parkens beslutning om at aflive bjørnen, og 143.172 personer underskrev således en protesterklæring.

Kritikken går bl.a. på, at Lance Crosby tilsyneladende havde bevæget sig uden for de markerede stier i parken og ikke havde en bjørnespray på sig - en form for peberspray mod bjørne. I forbindelse med underskriftsindsamlingen nævnes det også, at Blaze var 20 år og aldrig før havde angrebet et menneske.

Derudover lød et argument, at bjørnen kunne have handlet i selvforsvar over for sine unger, men dét argument tilbagevises af parkens ledelse.

- "Et almindeligt angreb fra en hunbjørn, som vil forsvare sine unger, involverer ikke, at den angrebnes lig bliver spist," lyder det i den skriftlige erklæring.

Den dræbte Lance Crosby arbejdede for Medcor - et firma med lægeklinikker rundt omkring i nationalparken. Han var derfor erfaren udi at vandre i området og havde haft sin gang der i fem år.

Liget blev fundet i sidste uge

Fredag morgen i sidste uge mødte han imidlertid ikke på arbejde, og kolleger meldte det derfor til myndighederne. Senere samme dag fandt en parkbetjent ham dræbt. Liget var delvist spist og dækket til. Efterfølgende blev en voksen hunbjørn og den ene af hendes to unger indfanget, mens sagen blev efterforsket - bl.a. ville man afvente DNA-resultater fra stedet, før man traf en beslutning om at aflive den voksne bjørn.

- "Beslutningen om at aflive en bjørn er ikke noget, vi tager let på. Som ledere i parken er vi konstant nødt til at arbejde på en balance mellem at bevare parkens ressourcer og holde det sikkert for de besøgende og ansatte," sagde Yellowstone National Parks inspektør, Dan Wenk, tidligere på ugen ifølge CNN.

Dan Wenk og parkens biolog og ekspert i bjørne Kerry Gunther har dog erkendt over for radiostationen Montana Public Radio, at de ikke har videnskabelige beviser for, at en bjørn, som har angrebet et menneske, udgør en større risiko end andre bjørne for at angribe igen i fremtiden. Man ønsker dog ikke at løbe risikoen, lyder det.

Der er mellem 674 og 839 bjørne i parken, og angreb fra dem er sjældne. Ifølge parkens egne tal er syv personer blevet dræbt af bjørne i perioden fra 1872 til 2011.

Parkens sikkerhedsregler dikterer bl.a., at man altid skal holde en afstand til bjørne på minimum 100 yards, 91,44 meter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE