Topnyheder

Bjørn "anholdt" for drab i Yellowstone - risikerer aflivning


En bjørnemor risikerer at blive aflivet, efter at en mand er fundet død i Yellowstone, USA. Foto: Pixabay

Den 63-årige Lance Crosby er blevet fundet dræbt og delvist spist i USA's nationalpark Yellowstone, og parkbetjente har nu indfanget den bjørn, som mistænkes for at stå bag drabet. Den risikerer nu at blive aflivet, på trods af at hun har to unger. Det skriver flere amerikanske medier.

- "Beslutningen om at aflive en bjørn er ikke noget, vi tager let på. Som ledere i parken er vi konstant nødt til at arbejde på en balance mellem at bevare parkens ressourcer og holde det sikkert for de besøgende og ansatte," siger Yellowstone National Parks inspektør, Dan Wenk, ifølge CNN.

Han forklarer, at beslutningen er baseret på et program, som parken har haft i gang siden 1983, hvor man har søgt at minimere risikoen for bjørneangreb.

En erfaren mand i parken

Den dræbte Lance Crosby arbejdede for Medcor - et firma med lægeklinikker rundt omkring i nationalparken. Han var derfor erfaren udi at vandre i området og havde haft sin gang der i fem år.

Fredag morgen i sidste uge mødte han imidlertid ikke på arbejde, og kolleger meldte det derfor til myndighederne. Senere samme dag fandt en parkbetjent ham dræbt. Liget var delvist spist og dækket til.

Ifølge en pressemeddelelse fra Yellowstones ledelse vurderer man ud fra dyrespor i området, at en voksen hunbjørn og mindst én unge havde været tilstede og muligvis involveret i drabet.

Ud fra bidemærker på mandens ene underarm konkluderer man, at han har forsøgt at forsvare sig mod angrebet.

Kan intet fastslå med sikkerhed

Parkens inspektør, Dan Wenk, erkender dog, at man nok aldrig med sikkerhed vil kunne fastslå, hvad der helt nøjagtigt er sket i sagen.

- "Men vi vil ikke risikere offentlighedens sikkerhed," siger han ifølge ABC News.

Man har siden indfanget en hunbjørn og en af hendes unger. Det menes, at hun har to unger, og man vil forsøge at indfange den anden. Viser DNA-prøver, at hun har haft noget at gøre med liget, vil moderen bliv aflivet og ungerne flyttet til et andet sted end nationalparken.

Kritikere: Bjørnen fulgte sine instinkter

Kritikere af parkens beslutning påpeger ifølge Montana Public Radio, at Lance Crosby tilsyneladende brød flere af parkens egne regler; han gik alene uden for de markerede stier og bar ikke bjørnespray, som er en form for peberspray.

Derfor mener de, at det er forkert, at man afliver en bjørn, der sandsynligvis bare har fulgt sit instinkt og måske har villet beskytte sine unger.

Hverken Dan Wenk eller parkens biolog og ekspert i bjørne Kerry Gunther har beviser for, at en bjørn, som har angrebet et menneske, udgør en større risiko end andre bjørne for at angribe igen i fremtiden.

- "Vi har ikke videnskabelige beviser for, at bjørnen vil gøre noget lignende igen, men vi vil ikke løbe den risiko, og vi ønsker ikke, at offentligheden vil tro, at vi bruger den som et eksperiment. Vi vil ikke lære bjørnene, at mennesker er en mulighed for mad," siger Kerry Gunther til Montana Public Radio.

I 2011 lod man bjørnen blive

Dan Wenk fortæller også til radiostationen, at i en tidligere drabssag fra 2011 med en bjørn og et menneske, var der lige så mange, der råbte op om, at bjørnen skulle fjernes fra parken, som for at den skulle blive. Dengang lod man den blive, fordi øjenvidner havde fortalt, hvad der nøjagtig var sket.

Der er mellem 674 og 839 bjørne i parken, og angreb fra dem er sjældne. Ifølge parkens egne tal er syv personer blevet dræbt af bjørne i perioden fra 1872 til 2011.

Parkens sikkerhedsregler dikterer bl.a., at man altid skal holde en afstand til bjørne på minimum 100 yards, 91,44 meter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk