Topnyheder

Ny forskning: EU-tilladt pesticid kan være mere giftigt end hidtil antaget


Et nyt studie påviser, at phosmet er mere giftigt end hidtil antaget. Foto: jetsandzeppelins/flickr

Et nyt forskningsstudie peger på, at pesticidet phosmet har en mere giftig effekt på nyttedyr, end man hidtil har troet. Det skriver ScienceDaily.com.

Phosmet bruges som et såkaldt insekticid, der har til hensigt at bekæmpe skadedyr. Men det nye studie påviser, at phosmet også har en mærkbar påvirkning på en bestemt art af springedderkopper, som faktisk er til gavn for landbruget, idet de spiser en del af skadedyrene.

- "Landmænd sprøjter pesticiderne på planterne for at komme af med skadedyrene (som edderkopperne også spiser), og det var antaget, at det havde en minimal effekt på edderkoppernes adfærd. Men nu ved vi, at det ikke er tilfældet," siger Raphaël Royauté, en af forskerne ved McGill University, der stod bag studiet, som er publiceret i tidsskriftet Functional Ecology.

Edderkopper mistede evnen til at jage

Ifølge forskerne bag det nye studie er forskning, der beskriver pesticidernes effekt på dyr på individniveau mangelfuld, og derfor valgte de at undersøge det nærmere på landbrug i Nordamerika.

I forbindelse med studiet undersøgte de springedderkoppernes personligheder og rollefordeling i flokken før eksponering af phosmet; nogle er mere risikovillige, når der er fare på færde, andre udforsker nye territorier, og så er der nogle, som er hurtigere end de andre til at jage.

Forskerne undersøgte, hvordan eksponeringen af phosmet påvirkede dem og så, at edderkoppernes adfærd grundlæggende blev mere uforudsigelig, så nogle eksempelvis ikke udforskede nye territorier som før.

Forskerne kunne også se, at nogle lod til at blive mere påvirket end andre, og at der var en forskel på, hvordan hanner og hunner blev påvirket. Nogle hunner mistede evnen til at jagte bytte mere markant end hanner.

"Det tænder nogle advarselslamper"

Forskerne håber, at andre i fremtiden også vil studere pesticidernes påvirkning på dyrenes individuelle niveau frem for deres flok som helhed.

- "Ved at se på den måde, som insekticier påvirkede edderkoppernes adfærd på - frem for at se på en gennemsnitlig effekt på en hel edderkoppebestand, som man traditionelt set gør i forskning - var vi i stand til at finde nogle markante påvirkninger, som man ellers kunne have overset," siger Chris Buddle, der var med til at foretage studiet.

- "Det betyder, at vi kan måle effekten af insekticiden (phosmet), før nogen som helst effekt på hele edderkoppebestanden kan måles, og i dette tilfælde tændes der altså nogle advarselslamper." tilføjer han.

Phosmet er tilladt i EU, men bruges kun i Sydeuropa og enkelte østeuropæiske lande. Det skyldes, at insekticiden bekæmper nogle skadedyr, som vi ikke har nordpå.

Danskerne kan dog godt risikere at finde frugt og grønt med phosmet-rester i supermarkedet, idet vi importerer mad fra de pågældende lande, hvor phosmet bruges.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE