Topnyheder

Miljøenhed lækkede spildevand i flod, så den er blevet orange

En enhed under den amerikanske miljømyndighed Environmental Protection Agency har forårsaget en kraftig forurening af floden Cement Creek, som løber ud i Animas River i San Juan, Colorado. Det skriver flere medier, herunder Denverpost.com.

Uheldet skete nær en forladt guldmine, i forbindelse med at EPA-enheden arbejdede der med tungt udstyr for at undersøge forurening ved minen - undervejs sprang en barriere, som holdt spildevandet inde, læk.

- "Floden ser ulækker ud. Det ligner ikke engang vand, det ligner bare slam," siger Stephen Lowrance, vicesherif ved San Juan County Sheriff's Office til Denverpost.com.

I alt vurderes 3,8 mio. liter spildevand at være løbet ud i floden, og indholdet af tungmetaller som zink, jern og kobber har farvet vandet orange.

Minen har været ude af drift i årevis, men da den blev brugt for et århundrede siden, benyttede man dengang materialer, som er ulovlige at bruge i dag, og derfor kan der være særligt farlige forurenende stoffer i vandet.

Forsøgsfisk skal vise effekterne

EPA er nu ved at tage prøver at floden for at vurdere mængden af tungmetaller, men indtil videre frarådes folk at fiske og bade i vandet, og hverken private eller landbruget bør bruge det - også kæledyr skal holdes fra det.

Det er endnu uvist, præcist hvilke sundhedsmæssige skader forureningen vil få, men man har nu placeret fisk i bure i floden for at se, hvordan de reagerer på vandet.

Bill Simon, der er en af koordinatorerne for Animas River Stakeholders Group, som tester vandkvaliteten, frygter særligt påvirkningen fra jernoxid, der kan stoppe fiskenes gæller til, så de langsomt kvæles.

Ingen personer kom til skade ved ulykken.

Se et nyhedsindslag om ulykken her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE