Topnyheder

Engelsk fodboldklub er blevet vegansk og økologisk


Forest Green Rovers (spillerne er iført de grønne trøjer) serverer kun vegansk mad på sit stadion. Foto: Quisnovus/flickr

Det er nok de færreste, der kender den engelske fodboldklub Forest Green Rovers, men med klubbens seneste udmelding har dens navn i hvert fald nået de internationale medier.

Klubben, der ligger i Englands femtebedste række, er nemlig på en mission - ikke kun sportsligt, men også klima- og miljømæssigt. Den vil være den mest miljøvenlige klub i verden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- "Vi kan faktisk sprede vores budskab i en anden verden; fodboldverdenen - et område, der er relativt uberørt af al klimasnakken," fortæller Dale Vince, der er klubbens bestyrelsesformand og ejer af det grønne energiselskab Ecotricity, til Reuters.

Nyt økologisk græstæppe

Dale Vince kom til klubben i 2010, da den var i økonomiske vanskeligheder, og siden har han hjulpet med at få den på benene igen. Man er netop ved at lægge sidste hånd på klubbens nye hjemmebane - en økologisk græsplæne lavet med hjælp fra Soil Association.

Derudover har man sat en række initiativer i værk, så stadionet kan bruge en del vedvarende energi. Bl.a. bliver 10 pct. af elforbruget produceret af solenergi, og banen vandes med regnvand, som genanvendes ved hjælp af et system, der opsamler vandet under banen. Der er også adgang til en vandbrønd med lokalt kildevand.

- "Vi er anderledes end alle andre fodboldklubber her i Storbritannien. Vi benytter os af økologi; vi bruger ingen kemikalier eller pesticider til at forbedre vores bane," siger klubbens baneansvarlige Matt Rainey til Reuters.

Al mad er vegansk

Som om det ikke var nok, så er al mad solgt på stadion vegansk, og øllen er lokalproduceret økologisk øl. For fire år siden skiftede man de typiske retter som pølser og burgere ud med vegetariske produkter, og nu er man altså gået skridtet videre og har skrottet al mad, der produceres af dyr.

Det er først fra den kommende sæson, at menuen officielt er vegansk, men faktisk indførte man det allerede i sidste sæson uden at fortælle folk om det.

- "Ingen bemærkede det. Det vigtigste er, at maden smager godt. Hvis maden smager godt, så er det, det eneste der betyder noget. Og jeg foretrækker at undlade at snakke om, hvad der ikke er i maden. Jeg vil hellere snakke om, hvad der ér i maden," siger bestyrelsesformand Dale Vince.

Restriktionerne gælder også for spillerne, når de skal spise på stadion før eller efter kampen. Holdets midtbanespiller Rob Sinclair siger, at selvom der jokes lidt med det, så bakker spillerne op om initiativet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE