Topnyheder

USA fremlægger lov opkaldt efter løven Cecil


Efter drabet på løven Cecil ønsker flere amerikanske senatorer at skærpe lovigvningen om import af dyretrofæer. Foto: Daughter#3/flickr

Drabet på løven Cecil har ikke blot medført vrede verden over - det har også sparket gang i den politiske opmærksomhed på truede dyrearter og trofæjagt.

Fire demokratiske senatorer har nu annonceret, at de vil fremlægge et lovforslag opkaldt efter løven Cecil; The Conversing Ecosystems by Ceasing the Importation of Large Animal Trophies Act (CECIL).

- "Cecils død var en tragedie, der kunne være forhindret, og den understreger vigtigheden i at udvide beskyttelsen fra The Endangered Species Act," siger senator Bob Menendez (Dem) ifølge Huffington Post.

Reglerne skærpes med den nye lov

Loven har til hensigt at stramme kravene om import af dyretrofæer. Som det er nu, er importen af sådanne trofæer til USA reguleret under The U.S. Fish and Wildlife Service (FWS); er et dyr registreret på FWS' liste over truede dyr, kan man ikke importere det uden en særlig tilladelse. Der kan dog gå et års tid, fra man har indstillet et dyr til FWS' liste, til det rent faktisk bliver godkendt og registreret på listen.

The Cecil Act skærper reglerne, således at dyr, der blot er i betragtning til at blive klassificeret som truede under the Endangered Species Act, også bliver ulovlige at importere.

FWS har allerede foreslået at tilføje den afrikanske løve til The Endangered Species Act, men registreringsprocessen er endnu ikke færdig. Den nye lov - hvis den vedtages - vil betyde, at det uanset hvad er ulovligt at importere løven, fordi den er i betragtning til The Endangered Species Act.

- "Når man er så bekymret for en dyrearts fremtid, at man foreslår, at den skal på listen over truede dyrearter, så skal man altså ikke gå ud og dræbe den for sportens skyld," siger Bob Menendez.

Også på statsplan er der gang i lovgivningen på området; I New Jersey overvejer politikerne at forbyde importen af truede dyr i tre regionale lufthavne; Newark Liberty, Kennedy og LaGuardia.

De amerikanske flyselskaber Delta og American Airlines har desuden netop meddelt ifølge BBC, at de ikke længere vil fragte dyretrofæer af løver, næsehorn, leoparder, elefanter eller bøfler.

Palmer: Alt er fint

Ifølge Zimbabwes myndigheder blev løven Cecil dræbt på ulovlig vis af den amerikanske tandlæger Walter Palmer med hjælp fra bl.a. den professionelle jæger Theo Bronkhorst, der er anklaget i sagen. Walter Palmer befinder sig angiveligt i USA, og Zimbabwe har derfor krævet ham udleveret til retsforfølgelse.

The U.S. State Department vil ikke kommentere på muligheden for at udlevere Walter Palmer.

Mediet Star Tribune hævder at have været i kontakt med Walter Palmer, der udtaler, at "alt er fint", men at han ikke vil oplyse, hvor han befinder sig.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE