Topnyheder

Gletsjerne smelter med rekordfart


Gletsjerne smelter hurtigere end før, viser et nyt studie. Foto: USGS Photo

Verdens gletsjere har samlet set ikke været mindre, siden man begyndte at registrere deres størrelser i 1894. Det viser et nyt studie af 2.300 gletsjere verden over foretaget af World Glacier Monitoring Service (WGMS), skriver Huffington Post.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Journal of Glaciology, påviser, at den globale opvarmning har accellereret; forskerne vurderer, at isens tykkelse i år vil svinde ind med gennemsnitligt 76 cm. Det er dobbelt så meget som i 1990'erne og tre gange så meget som i 1980'erne.

- "På verdensplan mister vi hvert år omtrent tre gange så meget is, som der samlet set er i Alperne i Europa," siger Michael Zemp, leder af WGMS, til Huffington Post.

2014 var det varmeste år

Data viser også, at 2014 var det varmeste år nogensinde registreret, og forskerne vurderer i det nye studie, at op mod 90 pct. af alle gletsjere i Alperne er væk i løbet af dette århundrede.

- "Jeg siger altid til folk: 'tag jeres børn hen til en gletsjer og tag et billede. Vend tilbage hvert år.' Det minder dig om, hvad du kan miste," siger Michael Zemp.

I sidste uge sagde den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz stik imod klimaforskningen, at den globale opvarmning ikke eksisterer.

- "Hvis du ser på satellitdata for de seneste 18 år, har der ikke været registreret nogen opvarmning. Satellitterne siger, at den (global opvarmning) simpelthen ikke er der," lød det fra Ted Cruz ifølge Time.com.

Global opvarmning er accellereret

Trods Ted Cruz' påstand er temperaturen siden 1880 steget med 0,8 grader celsius, og den globale opvarmning de seneste 15 år er sket i et højere tempo end i hele det foregående århundrede. Siden 1850, da man begyndte at registrere temperaturerne, har 14 af de 15 varmeste år været i 2000-tallet.

Stort set alle gletsjere og iskapper i Arktis er blevet mindre de seneste 100 år, og fra 1990 er udviklingen gået hurtigere. Siden 2005 er gletsjerne i Canada begyndt at skrumpe tre gange hurtigere end før.

Antarktis blev dog større sidste år, men ifølge klimaforsker James Hansen skyldes det, at den globale opvarmning har forskubbet vindsystemet, så der nu er mere kold vind omkring Antarktis end før. Det ændrer ikke ved, at der overordnet set er varmere vejr på kloden.

Havet stiger sandsynligvis fem meter

En analyse på New Scientist af den seneste forskning inden for havets stigning og smeltning af iskapperne og gletsjerne viser, at vi har nået "point of no return", så havet med stor sandsynlighed vil stige med ca. fem meter, uanset hvad vi gør med udledningen af CO2 - dog ikke lige med det samme.

Forskere vurderer, at havet de næste 85 år vil stige med mellem 1 og 1,2 meter. Herefter kan der går nogle hundrede år, før det er steget med yderligere tre til fire meter.

En stigning på blot én meter vil indskrænke det danske kystareal og en række lavtliggende byer såsom København mærkbart.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk