Topnyheder

De Konservative siger nej til Bjørn Lomborg


Der er ikke flertal i Folketinget til at putte Bjørn Lomborg på finansloven. Foto: World Travel & Tourism Council/flickr

De Konservative vil ikke lægge stemme til, at Bjørn Lomborg og hans tænketank Copenhagen Consensus Center kan komme på finansloven, som Venstre ellers har foreslået med opbakning fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Ønsket med Bjørn Lomborg var at inddrage et andet synspunkt i klimadebatten.

Dermed er der ikke flertal i Folketinget til forslaget. Det skriver Ritzaus Bureau.

- "Vi kender jo mange af hans synspunkter, og det synes jeg ikke, der er behov for at smide flere midler efter. Det er jo velkendt stof," udtaler miljøordfører, Mette Abildgaard (K), til Ritzau.

Partiet har desuden udsendt en skriftlig erklæring, hvori der bl.a. står:

- "Vi har endnu ikke set et bud på, hvad Bjørn Lomborg skal bidrage med af nyt i klimadebatten, og før vi ser det, kan vi ikke støtte, at han kommer på finansloven."

70 mio. kr. i statsstøtte

Organisationer, mens Bjørn Lomborg var leder, modtog under den daværende VK-regering ca. 70 mio. kr. i statsstøtte. Copenhagen Consensus Center blev taget af finansloven, da S-R-SF-regeringen kom til magten i 2011.

Bjørn Lomborg er ikke klimaforsker, men derimod uddannet i statskundskab, og hans arbejde er ikke synderligt velanset i forskerkredse.

Tidligere på året nægtede flere australske universiteter at indlede et samarbejde med ham, selvom landets regering havde bevilget penge til nye universitetscentre, der skulle ledes af Bjørn Lomborg.

Kritik fra forskere

- "Det (Copenhagen Consensus Center) anses som et foretagende, der er drevet af bestemte målsætninger, der har til formål at fremsætte specifikke budskaber ind i den offentlige debat og i visse tilfælde få relativt ekstreme holdninger til at virke mere acceptable i den offentlige debat," har dr. Frank Jotzo, leder af the Centre for Climate Economics and Policy ved Australian National University, udtalt til The Guardian.

Også den australske klimaprofessor Tim Flannery var kritisk, da muligheden for et samarbejde med Bjørn Lomborg blev diskuteret:

- "Hans (Lomborgs) budskab har ikke ændret sig de seneste ti år, og han mener stadig, at vi ikke bør tage skridt til at modvirke klimaforandringerne. Når nogen er uvillige til at tilpasse deres synspunkter på grundlag af ny forskning eller ny viden, er det som regel et tegn på, at disse synspunkter er politisk motiveret," sagde han ifølge politiken.dk.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE