Topnyheder

Amerikansk præsidentkandidat: Den globale opvarmning er løgn


Den amerikanske republikanske præsidentkandidat Ted Cruz benægter, at den globale opvarmning sker. Foto: John Pemble/flickr

Den globale opvarmning er et falsum. Forskerne tager fejl. Sådan lød udmeldingen fra den amerikanske republikanske præsidentkandidat Ted Cruz ved en konference i weekenden afholdt af Freedom Partners - en nonprofit-organisation, der delvist finansieres af konglomeratet Koch Industries, som er kendt for at donere millionbeløb til klimaskeptiske grupper.

- "Hvis du ser på satellitdata for de seneste 18 år, har der ikke været registreret nogen opvarmning. Satellitterne siger, at den (global opvarmning) simpelthen ikke er der," lød det fra Ted Cruz ifølge Time.com.

Blev afbrudt af intervieweren

Ted Cruz henviste til tidligere fejl i forskningen - et argument man også kender fra den danske debat, hvor Liberal Alliances Villum Christensen har fremhævet uoverensstemmelser i forskningen som for at hævde, at den grundlæggende tager fejl.

Ted Cruz' kommentar fik konferencens interviewer, Mike Allen, til at afbryde ham med spørgsmålet:

- "Senator, du siger vel ikke, at den globale opvarmning ikke er virkelighed?"

- "Jeg siger, at hverken data eller fakta bakker op om den."

Herefter modtog Ted Cruz klapsalver fra salens omtrent 450 fremmødte.

Forskningen modsiger Cruz

Ted Cruz sagde, at hans opfattelse er, at snakken om global opvarmning bruges til at kontrollere økonomien og energiindustrien i håbet om at kunne håndtere klimaforandringerne.

Det lyder altså til, at han ikke benægter, at klimaet forandrer sig - blot at det skulle skyldes den globale opvarmning, som ifølge forskerne forårsages af menneskets CO2-udledning.

Forskningen modsiger dog Ted Cruz. Temperaturen er siden 1880 steget med 0,8 grader celsius, og temperaturstigningen er accellereret i nyere tid; den globale opvarmning de seneste 15 år er sket i et højere tempo end i hele det foregående århundrede. Og siden 1850, da man begyndte at registrere temperaturerne, har 14 af de 15 varmeste år været i 2000-tallet.

Nedenstående graf viser, at temperaturen er øget både på land og i havet. (Kilde: NASA Goddard Institute for Space Studies)

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE