Topnyheder

Interview: Sådan dræbte vi løven Cecil


Cecil blev dræbt af en amerikansk amatørjæger. Foto: Peter Glenday/flickr

Den professionelle jæger, Theo Bronkhorst, står nu frem i et interview med The Telegraph og fortæller, hvordan det foregik, da han blev hyret af den amerikanske amatørjæger Walter Palmer til at hjælpe med at jagte løven Cecil.

- "Jagten... åh nej, den gik galt fra begyndelsen," indleder Theo Bronkhorst i interviewet og refererer til, at de kom sent af sted, fordi Walter Palmers bagage var forsvundet på rejsen, og at det ikke var hensigten at jagte Cecil på det landområde uden for Hwange National Park, som de gjorde.

Ifølge hans beretning var de fire mænd, der drog af sted på jagten - tidligere har der været skrevet om, at tre mænd var indblandet. Det er imidlertid kun to af dem; Theo Bronkhorst samt ejeren af den jord, som de lokkede Cecil ind på uden for Hwange National Park, der har været for retten.

I modsætning til Theo Bronkhorst er landejeren ikke anklaget for krybskytteri, men kan blive brugt som vidne i sagen.

Brugte kadaveret af en elefant

Theo Bronkhorst fortæller, at de indledte jagten ret sent på dagen, hvilket stemmer overens med de tidligere rapporteringer i pressen. Gruppen fandt kadaveret af en elefant, som de trak hen på et område for at bruge det som lokkemad. Det har forlydt, at de lokkede Cecil uden for reservatets område ved at binde lokkemaden fast på en kørende jeep. Hvad der er sandt, er endnu uvist.

Jægerne spottede Cecil omkring kl 22 lokal tid, og da var det, at Walter Palmer i ly af mørket skød med sin bue og pil, hvorefter Cecil stak af. Mændene mente, at Cecil var blevet ramt, men var ikke sikre. Alligevel indstillede de jagten og tog hjem for derefter at lede efter Cecil den følgende dag.

De fandt løven såret, og modsat forlydender om, at han blev dræbt med en riffel, fortæller Theo Bronkhorst, at Walter Palmer dræbte Cecil med bue og pil. Herefter var det, at de så, at Cecil havde en GPS-sender på sig, hvilket var et bevis på, at han indgik i et forskningsprojekt og derfor var fredet.

- "Jeg var knust, og det var min klient også, vi var begge ude af den, og jeg gik i panik, tog GPS'en af og gemte den i et træ. Jeg skulle have taget den med til Parks (Zimbabwe Parks and Wildlifde Management Authority), det indrømmer jeg. Derefter gjorde vi, hvad vi skulle. Vi tog løvens hoved og skind, som klienten havde betalt for for at få sit trofæ," fortæller Theo Bronkhorst, som herefter selv henvendte sig til myndighederne om den forfejlede jagt.

Bronkhorst: Palmer ville også dræbe en elefant

Theo Bronkhorst dog, at Walter Palmer ikke var færdig efter drabet på Cecil - han ville også dræbe en elefant.

- "Klienten spurgte, om jeg ikke kunne finde ham en elefant, der var større end 63 pund (28,6 kg - vægten på den ene stødtand), hvilket er en meget stor elefant, men jeg fortalte ham, at jeg ikke kunne finde så stor en elefant."

Walter Palmer drog defor hjemad dagen efter. Han har angiveligt betalt omtrent 50.000 dollars (beløbet varierer i medierne, men ligger ca. deromkring) for at få professionel hjælp til jagten.

USA efterforsker også Palmer

Walter Palmer, der arbejder som tandlæge i USA, er gået under jorden, efter at sagen er kommet frem, men har udsendt en skriftlig erklæring, hvori han beklager drabet.

Han har en lang historik bag sig med drab på vildtliv; flere billeder på nettet viser ham stå med døde dyr, og ifølge en artikel i New York Times har Walter Palmer tidligere erkendt i retten at have givet myndighederne falske oplysninger efter en ulovlig jagt på en sort bjørn i USA.

U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) er også gået ind i sagen om Cecil for at efterforske, om Walter Palmer havde til hensigt at bryde den amerikanske lovgivning ved at importere skind og hoved fra et dyr dræbt på ulovlig vis.

Selvom Walter Palmer i sin erklæring havde tilkendegivet fuld samarbejdsvillighed, kunne USFWS ikke komme i kontakt med ham i de følgende dage og lagde derfor en efterlysning ud på Twitter, hvor man bad ham eller en repræsentant om at kontakte dem.

USFWS har siden bekræftet, at en repræsentant for Walter Palmer har kontaktet dem i forbindelse med efterforskningen.

En kvart million kræver ham udleveret

Myndighederne i Zimbabwe har anmodet USA om at udlevere Walter Palmer til retsforfølgelse, men det er endnu uvist, om myndighederne går med til udleveringen.

221.465 personer har p.t. underskrevet en erklæring på Det Hvide Hus' hjemmeside om at udlevere ham til Zimbabwe. Så snart en underskriftsindsamling på Det Hvide Hus' hjemmeside når mindst 100.000 underskrifter på en måned, skal administrationen tage stilling til den og besvare den, så det mål er allerede nået.

Selvom man i Zimbabwe giver jægere mulighed for mod betaling at indhente tilladelse til at jagte dyr, så lyder anklagerne, at mændene i denne sag har begået flere lovbrud.

De har lokket Cecil ud på privat jord, hvor den pågældende landejer ikke havde fået allokeret en løve i sin jagtkvote, og derfor måtte der ikke jages løver på grunden. Desuden anklages mændene for at jagte uden en tilladelse - noget, de selv påstår, at de havde - og derudover har de dræbt en løve, der var fredet, i og med at den indgik i et forskningsprojekt.

Tidligere har Globalen af princip ikke villet nævne navne på de implicerede mænd, da ingen er kendt skyldige. Det gøres dog nu, da både Theo Bronkhorst og Walter Palmer er trådt frem med offentlige erklæringer om drabet på Cecil.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek