Topnyheder

USA's myndigheder efterlyser løvedræberen


Den amerikanske amatørjæger, der skød og dræbte løven Cecil, er blevet efterlyst i USA, men myndighederne kan ikke finde ham.

Det på trods af at han selv i en skriftlig erklæring har sagt, at han er villig til at samarbejde med myndighederne i sagen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har The U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) påbegyndt en efterforskning, da man vil undersøge, om amerikaneren havde til hensigt at bryde the Lacey Act - en lov, der forbyder handel med vildtliv, som er blevet dræbt på ulovlig vis.

FWS har dog ikke kunnet finde amerikaneren og er nu gået så vidt som offentligt at anmode ham om at henvende sig.

Zimbabwe anmoder om at få ham udleveret

I mellemtiden har myndighederne i Zimbabwe anmodet om at få ham udleveret fra USA til retsforfølgelse, men det er endnu uvist, om USA vil udlevere ham. Ifølge en aftale mellem landene kan en person blive udleveret, hvis vedkommende er anklaget for et lovbrud, der kan give over ét års fængsel i det pågældende land.

Et ulovligt drab på en løve kan give en bøde på 20.000 dollars og fængsel i op til 10 år.

Over 165.000 personer har underskrevet en erklæring på Det Hvide Hus' hjemmeside, der kræver ham udleveret til Zimbabwe. Hvis en underskriftsindsamling på hjemmesiden når 100.000 på en måned, skal staben i Det Hvide Hus tage sagen op og besvare den.

Jagt er ikke nødvendigvis ulovlig

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at jagte vilde dyr i Zimbabwe, hvor man mod en betaling på adskillige tusind dollars kan hverve sig tilladelse til at jagte et dyr.

I Cecils tilfælde har der dog ifølge landets myndigheder været flere lovbrud.

Løven blev lokket uden for det naturreservat, som han hørte til, og landejeren af den pågældende jord havde ingen løve allokeret i sin jagtkvote.

Derudover lyder anklagen, at de tre mænd, som er indblandet i sagen, slet ikke havde tilladelse til jagten - selv påstår de det modsatte - og at Cecil var beskyttet, da han var med i et forskningsprogram. Jagten, der foregik med bue og pil, var også lovstridig, lyder det.

Myndighederne hævder, at pengene fra jægerne går til naturbeskyttelse, omend undersøgelser viser, at pengene ikke altid ryger hen til de rette grundet korruption og anden kriminalitet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@gobalen.dk

ANNONCE