Topnyheder

Løvedræberen: Jeg beklager dybt


Zimbabwes berømte løve Cecil blev dræbt af en amerikansk amatørjæger, som nu beklager dybt. Billedet er fra nationalparken i Zimbabwe, men det er uklart, om løven herpå er Cecil. Foto: Peter Glenday/flickr

Twitter, Facebook, Yelp og en række af den internationale presses største medier er fyldt med omtale af drabet på Zimbabwes berømte løve Cecil.

To mænd er anholdt i sagen, mens amerikaneren, der angiveligt betalte de to nu anholdte personer omtrent 50.000 dollars for at få arrangeret jagten, er på fri fod og i dén grad oplever en vrede fra folk verden over.

De to anholdte er en professionel safarijæger og en mand, der ejer den jord, som Cecil ifølge anklagen blev lokket ind på, for at han kunne jages uden for naturreservatets område. Det var den nu anholdte professionelle safarijæger, der selv anmeldte sagen, efter at jagten var "gået galt", og GPS'en, som Cecil var udstyret med, var angiveligt forsøgt skjult, efter at løven var blevet dræbt.

Cecil var med sin GPS-sender del af et forskningsforsøg og derfor fredet.

En skriftlig undskyldning

Den amerikanske amatørjæger har tirsdag udsendt en skriftlig erklæring, hvori han beklager sagen. Han forklarer, at han var overbevist om, at jagten var lovlig.

- "Jeg hyrede flere professionelle guider, og de sikrede alle de nødvendige tilladelser. Efter mit vidende var alt ved turen lovligt og forsvarligt håndteret. Jeg havde ingen idé om, at den løve, jeg tog, var en kendt, lokal yndling, havde en GPS-sender og var del af et forskningsprojekt før til sidst i jagten. Jeg stolede på ekspertisen hos mine lokale professionelle guider, med hensyn til at sikre at jagten var lovlig. Igen beklager jeg dybt, at en aktivitet, som jeg elsker og udfører ansvarligt og lovligt, resulterede i denne løves død," skriver han.

Hans erklæring strider dog imod den forklaring, der er kommet fra organisationen Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF).

Efterforskerne har ved hjælp af GPS'en kunnet følge Cecils færd, da han blev jagtet, og ifølge ZCTF bandt mændene en luns kød fast på en jeep for at lokke Cecil uden for det beskyttede naturreservat.

Her skød den amerikanske amatørjæger løven med en pil, men den flygtede, og først 40 timer senere fandt de den sårede løve, som herefter blev skudt med en riffel. Hovedet blev hugget af, og løven blev pelset.

- "Det mest sørgelige ved sagen er, at nu da Cecil er død, vil den næste løve i hierarkiet, Jericho, sandsynligvis dræbe alle Cecils unger, så han kan skabe sin egen blodlinje med hunnerne," siger lederen af ZCTF, Johnny Rodrigues.

Løvens hoved er fundet

Myndighederne frygtede, at hovedet var fløjet ud af landet, men det er blevet fundet og konfiskeret, så det kan bruges som bevismateriale i en retssag.

Det er endnu uklart, om de implicerede rent faktisk havde tilladelse til at jagte en løve, men i en fælles erklæring fra Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority og Safari Operators Association of Zimbabwe står der bl.a.:

- "Status på den igangværende efterforskning indikerer lige nu, at jagten på løven var ulovlig, idet landejeren ikke havde fået allokeret en løve i sin jagtkvote for 2015. Derfor skal alle implicerede personer i sagen møde op for retten anklaget for krybskytteri."

Efter at den amerikanske amatørjægers identitet blev afsløret i et engelsk medie har den cirkuleret på nettet, og både han samt det selskab, som den professionelle safarijæger arbejder for, møder nu folks vrede over drabet på den ikoniske løve.

Kendisser som komikeren Ricky Gervais og den britiske journalist Piers Morgan har kommenteret sagen på Twitter, og Piers Morgan har sågar skrevet en klumme på Daily Mail, hvori han kalder amerikaneren for "grådig", "selvisk" og "morderisk".

"I er afskyelige"

På Facebook er der også vrede kommentarer både til foreningen for professionelle jægere Zimbabwe Professional Hunters and Guides Association (ZPHGA) samt safarifirmaet Bushman Safaris Zimbabwe - begge dele er den professionelle jæger tilknyttet som hhv. medlem og medejer af.

ZPHGA bekræfter, at et af foreningens medlemmer er indblandet i sagen, og at foreningen har suspenderet hans medlemskab.

Over 1.500 kommentarer er i den forbindelse skrevet på ZPHGA's Facebook-side, og det er ikke lykkedes Globalen at finde én eneste kommentar, der bakker foreningens beslutning op eller i det hele taget foreningens foretagende, hvor jægerne lovligt kan købe tilladelse til at skyde et dyr. Jagtindustrien hævder ellers, at de mange penge, som jægerne betaler, går til reservaterne og på den måde beskytter de mange truede dyr, omend forskere på området har betvivlet, at pengene rent faktisk ryger til de rette modtagere på grund af korruption og anden kriminalitet.

- "Jeg håber, at rumvæsener kommer og hjemsøger jer," skriver Michael Kosan på ZPHGA's side.

- "Jeg håber, at nogen vil gøre det samme mod jer, som I gør mod dyrene," skriver Jim Preza.

- "I har blod på jeres hænder. I er afskyelige," skriver Sharon Clifford.

Og det er nogle af de mildeste kommentarer.

Yelps teknikere er kommet på overarbejde </