Topnyheder

EU vil tillade vækstfremmende antibiotika i kød fra USA


I forhandlingerne mellem EU og USA om en frihandelsaftale har EU valgt ikke at tage USA's antibiotikabrug i fødevareproduktionen op. Dermed tyder det på, at vil det blive tilladt at importere kød fra USA, som har fået tilsat vækstfremmende antibiotika i opdrættet. Det skriver det norske medie Nationen - Distrikternes Næringsavis.

- "I EU har vi forbudt anvendelsen af vækstfremmende antibiotika for mange år siden. Men det giver ikke EU nogen ret til at stille samme krav til USA eller andre lande uden for unionen," siger EU's chefforhandler, Ignacio Garcia Bercero, til Land Lantbruk ifølge Nationen.no.

Svenskerne er kritiske og har derfor stillet to skriftlige spørgsmål til EU-Kommissionen. Bl.a. spørger svenskerne, hvordan EU vil sikre sig, at det ikke er konkurrenceforvridende, når EU-lande ikke må bruge vækstfremmende antibiotika, mens USA, som man kommer til at importere fra, gerne må bruge det.

Har været forbudt i EU siden 2006

Vækstfremmende antibiotika har været forbudt i EU siden 2006. Det har tidligere været udbredt bl.a. i Danmark at benytte det for at øge tilvæksten og foderudnyttelsen ved svineproduktionen.

Vækstfremmende antibiotika er ligesom andre typer antibiotika med til at udvikle resistente baktierier som MRSA 398, hvilket allerede er begyndt at påvirke danskernes sundhed, fordi MRSA gør os immune over for flere typer antibiotikabehandling.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at den stadigt mere udbredte resistens bliver et af fremtidens store helbredsproblemer.

Væksthormoner er stadig et stridspunkt

Vækstfremmende antibiotika skal ikke forveksles med væksthormoner, som ligeledes er forbudt i EU, men tilladt i USA. I forbindelse med frihandelsaftalten er EU fortsat skeptisk over for importen af kød med væksthormoner, og her er stadig uenighed mellem parterne.

Ifølge det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet øger væksthormoner risikoen for sygdom hos dyrene.

Mette Olaf Nielsen, som er agronom og lektor på Institut for Anatomi og Fysiologi på Det Biovidenskabelige Fakultet, er - baseret på resultaterne i sin forskning - imod brugen af væksthormoner i landbruget, da de skader dyrenes helbred.

ANNONCE