Topnyheder

Topforsker: Havet stiger hurtigere, end vi troede

Havet vil stige hutigere, end vi troede, lyder konklusionen i en ny forskningsrapport. Foto: Oliver Clarke/flickr

Havet kommer til at stige hurtigere, end man hidtil har antaget, og det er slet ikke nok at begrænse den globale opvarmning til to grader celsius i forhold til før den industrielle revolution.

Sådan lyder det i et nyt studie fra en række forskere med den anerkendte klimaforsker James Hansen i spidsen. Det skriver Climate Progress.

- "Vi har undervurderet den hastighed, som disse ting begynder at ske i," siger James Hansen ifølge ThinkProgress.

- "Situationen er mere påtrængende, end hvad mange politkere lader til at have indset. Det, der er nødvendigt af tiltag, kræver, at stormagterne beslutter sig for, at vi vil gøre det - at vi vil løse problemet - og ikke bare snyde os udenom."

Smeltet is har forstærkende effekt

Den 74-årige James Hansen er adjungeret professor ved Department of Earth and Environmental Sciences ved Columbia University og leder universitetets Program on Climate Science, Awareness and Solutions ved dets Earth Institute.

Det nye studie er udarbejdet af James Hansen og 16 andre forskere og er blevet publiceret i Atmospheric Chemistry and Physics.

I studiet konkluderer forskerne, at der sker en forstærkende effekt, når polarisen smelter, fordi det udleder ferskvand i saltvandet, og absorberer det varmere havvand, hvilket dermed smelter isen endnu hurtigere. Iskapperne ligger nemlig hovedsageligt under havets overflade, og varmere vand får dem derfor til at smelte endnu hurtigere end varmere luft vil øre.

FN har ikke taget højde for de nye resultater

De nye resultater er ikke nogen, som FN's Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har med i sine klimaberegninger, men ifølge James Hansen viser det nye studie, at målet om maksimalt to graders global opvarmning vil få katastrofale følger.

Klimatopmødet i Paris centrerer om udgangspunktet, der er, at den globale temperatur maksimalt må stige med to grader - et maksimumloft som en række forskere tidligere har fremsat, hvis vi skal afværge, at klimaforandringerne bliver for ekstreme og uoprettelige.

Andre forskere mener dog, at to grader er for meget. Blandt andre har Petra Tschakert, hovedforfatteren bag IPCC's 'Fifth Assessment Report', udtalt, at grænsen bør sættes ned til 1,5 grader celsius. Forskere har dog kritiseret den holdning for ikke at være bakket op af tilstrækkelige beviser. Det nye studie giver imidlertid forskere som Petra Tschakert opbakning.

- "Vi konkluderer, at en global opvarmning på to grader celsius sammenlignet med temperaturen før den industrielle tidsalder ikke er et sikkert 'autoværn', men i stedet højst farligt," skriver forskerne.

Ville udgive studiet hurtigst muligt

Studiet er ikke peer-reviewed, men vil blive trykt i sin fulde længde og fuldt tilgængeligt for offentligheden, så andre forskere også kan se på dataene og diskutere dem. Studiet kan læses online her.

James Hansen siger, at forskerne besluttede sig for at få trykt studiet hurtigst muligt - før klimatopmødet i Paris til december - frem for at vente med at få det peer-reviewed, hvilket kan tage lang tid.

Michael Mann, der er leder af Penn State Universitys Earth System Science Center, har set studiets resultater og siger, at han er skeptisk over for visse dele af det, men at han mener, det er en vigtig diskussion, som studiet kan sætte i gang.

James Hansen, der har ledt det nye studie, er en af de fremmeste klimaforskere i verden. Han har en 32-årig lang karriere bag sig som chef for Nasa's Goddard Institute for Space Studies og var en af de første forskere, der tilbage i 1980'erne udbredte offentlighedens kendskab til, at menneskets udledning af drivhusgasser fører til global opvarmning.

Forsker har vundet et hav af priser

Han er blevet optaget i the National Academy of Sciences for sin forskning, der har hjulpet videnskaben med bedre at forstå processerne i vores atmosfære og de klimatiske forandringer. Han har også modtaget flere anerkendelser for sin klimaforskning:

  • I 2001 modtog han en Heinz Award in the Environment for sine forskningsresultater inden for klima.

  • I 2006 modtog han The American Association for the Advancement of Sciences 'Award for Scientific Freedom and Responsibility'.

  • I 2007 fik han sammen med to andre en Dan David Prize inden for området energiudvikling.

  • I 2008 fik han PNC Bank Common Wealth Award of Distinguished Service.

  • I 2009 modtog han Carl-Gustaf Rossby Research Medal - den højeste anerkendelse inden for meteorologi - for at have bidraget til at videreudvikle klimamodellerne og øge forståelsen for, hvordan emissioner kan påvirke klimaet.

  • I 2010 modtog han Sophie Prize for sin "nøglerolle i at hjælpe os med at forstå de menneskeskabte klimaforandringer".

  • I 2011 fik han fysikerprisen Klopsteg Memorial Award.